Здравка Шейретова: Средствата за културните институции са крайно недостатъчни

„Нашият протест настоява за повече пари за музеи, галерии, библиотеки. Не сме съгласни с ниските средства, които са отпуснати на културните институти“. Това заяви в интервю за БГНЕС Здравка Шейретова, която е член на Изпълнителния съвет при Федерация „Култура“ при КТ „Подкрепа“ и председател на синдикалната секция в Столична Библиотека.

Отпуснатите средства за библиотеките са прекалено малки, за да могат да покрият разходите си.

„Отпуснатите средства за библиотеките са 9.2%, за галерии и музеи са само 5%. Един културен институт не би могъл да функционира с такова финансиране. Непрекъснато се увеличават средствата за електроенергия, преодоляване на последствията от ковид и поради инфлацията. 88% от получената държавна субсидия се изразходва за възнаграждение по трудови договори. 78% от всички приходи се разпределят за издръжка на музеите и библиотеките. Искам да ви кажа, че това, което е предвидено за културните институти е крайно недостатъчно, защото с толкова малко средства не можем да функционираме нормално, да закупуваме книги, да си плащаме отоплението, а да не говорим за ниското възнаграждение на хората, които работят тук. Тук има магистри и докторанти, а те получават средната работна заплата, някъде около 832 лева“, заяви Шейретова.

Високата инфлация допълнително намалява стойността на парите, които ще получат библиотеките и останалите културни дружества.

„Никога не сме били привилегировани и никога не са ни давали много средства, но никога не е имало толкова висока инфлация. Получава се взрив, защото това се случва на базата на и без това ниския бюджет, а това правителството заяви, че искало да наблегне повече на културата в България, но това няма как да се случи с толкова нисък бюджет.“, каза тя.

Столична Библиотека изпитва сериозни затруднения в кризата, като дори работи с намален състав.

„Столична Библиотека няма как да не изпитва затруднения, но това зависи от организирането на средствата. Нашият директор съумява да направи нещата така, че да не оставяме нашите читатели без книги и събития, но това е свързано с много труд и работа. Всеки от нас работи за двама-трима души, за да може библиотеката да функционира, както трябва. Мисля, че ще е много трудно да преминем през тази криза и не разбирам защо трябва да правим нещата по труден начин. Досега Столична Библиотека е успявала да се справи, но не е имало толкова голяма недостатъчност, както е сега. Бюджетът е от 1 април, какво правим за първите три месеца? Когато тези 9% дойдат, те няма да задоволят потребностите на хората нито финансово, нито за издръжка на института“, подчерта Шейретова.

Въпреки трудностите няма намаляване на читателите, а даже се наблюдава увеличение.

„При нас въпреки пандемията няма спад. Много повече читатели започнаха да идват, защото библиотеката не спира да прави различни събития, които да популяризират четенето. Имаме мобилна библиотека, за да покриваме места, където няма такива институции, но хората имат нужда от книги“, каза тя. /БГНЕС