Здравко Димитров: Такъв стадион не е строен от 40-50 години, националният отбор ще играе тук

"Откриваме стадиона на 29 април, пожелавам успех на клуба и на националния отбор, защото ще има мачове на националния отбор тук, в това съм сигурен. Виждате, че всичко е перфектно, до последния детайл, има неща, които в процес на работа ще бъдат довършени, но срокът беше много кратък". Това обяви кметът на Пловдив Здравко Димитров на пресконференция на новия стадион на "Христо Ботев" в града, предаде кореспондентът на БГНЕС в Пловдив.


Димитров потвърди, че откриването на стадиона ще бъде на мача Ботев Пловдив - Левски на 29 април, като разкри, че очаква съоръжението да приеме и мачове на българския национален отбор. "Дългоочакван ден, важен ден за град Пловдив, не само за нашата жълта общественост. Не беше леко, даже бих казал, че беше много трудно. Искам да изразя благодарност към г-н Бойко Борисов, който повярва и осигури първото финансиране за стадиона. Условията, в които работехме, на моменти бяха и враждебни. Благодаря на Илиян Филипов и зам.-кмета по строителство г-н Райчев. Въпреки всичко, ние се справихме, такова съоръжение не е строено в държавата от 40-50 години, може и повече. Стадионът е хубав, стадионът е наш, стадионът е на пловдивската общественост, нека има повече успехи. Клубът се върна в своето родно място. Тук с вас сме изживявали невероятни мигове на този стадион, нека те да продължат, да се множат и нашата спортна общественост да получи това, което заслужава. Пловдив е най-спортният град, Пловдив го заслужава, нека всички заедно се обединим и наистина празникът да не спира", коментира Димитров.

Илиян Филипов, собственик на фирмата, която изгражда стадиона, гарантира, че стадионът ще бъде напълно завършен до края на годината. "Мога да кажа на всички, на цялата пловдивска общественост, да са спокойни. Предстои подписване на анекса, утре или вдругиден чакаме да влезе решението на Общинския съвет в сила и поръчваме металните конструкции и покривната конструкция и съответно фасадата. Стадионът ще бъде довършен на 100 процента до края на годината. За категория 4 клубът в момента инвестира собствени средства и това ще ни е приоритет дори преди металната конструкция, да имаме лиценз за категория 4", каза той.

За мача между Ботев Пловдив и Левски ще бъдат демонтирани всички седалки в сектора за гости, за да не се стига до чупене на седалки и ексцесии между привържениците на двата тима. Организаторите приканиха фенове да започнат да влизат по-рано на стадиона, тъй като се очаква голяма посещаемост, както и феновете на "канарчетата" да не идват с автомобили, за да има достатъчно паркоместа за гостуващата агитка.

Мачът между Ботев Пловдив и Левски от 28-ия кръг на Първа лига ще се играе на 29 април, събота, от 20:00 часа. В деня на двубоя стадионът ще отвори врати в 17:15. /БГНЕС