Здравко Петров: София е уникална плетеница от епохи и стилове

София – притегателен център за милиони чужденци, които кръстосват по градските улици и археологически руини на древна Сердика. И днес обаче има десетки кътчета, които остават непознати и за самите столичани.

Урбанистът Здравко Петров се опитва чрез серия от беседи да разкаже на туристите за улиците на древна Сердика с картички, предаде репортер на БГНЕС.

„Оказва се, че пътуваме по цял свят, познаваме световните столици, но не познаваме нашата със сгради като Народния театър „Иван Вазов“ или пък Военното министерство и техните истории зад фасадите“, посочи Здравко, който е урбанист по професия и разказвач по призвание.

Беседите с участниците през лятото преминават под формата на дълги разходки на открито. През зимата обаче се правят виртуални разходки. На голям екран се показват картички на улиците, проследява се тяхната архитектурна промяна. „Нашето специално начинание се казва „Разходки със старите пощенски картички”, които също са много вълнуващи и крият истории на една отминала София, която за съжаление е безвъзвратно изгубена”, добави той.

Интересно е, когато излезем из града да се спрем и да видим как се е променил Царският дворец, Централна поща, църквата „Св. София“ или вече несъществуващата легендарна улица „Търговска“ с най-известните магазини за дрехи и шапки в началото на XX век. „И да се опитаме да научим нещо повече за сградите, за хората, които са ги построили, за архитектурните герои на нашата столица и най-вече колко много се е променила София в рамките на 140 години. А пощенските картички са доказателство на промяната”, категоричен е Здравко.

На въпрос дали и картичките потвърждават познатото твърдение, че София е малката Виена, Петров каза, че предпочита да я представя като „уникален град, сложна плетеница от различни епохи и стилове – от Римско и Османско наследство, остатъци от Следосвобожденска България, от сеционната архитектура, която пък е повлияна от Австро-Унгарската”.

Препоръката на урбаниста е, когато ни дойдат гости задължително да ги разведем по и около улиците „Шипка“, „Оборище“, „Велико Търново“, Докторската градина, които са спокойни и изпълнени със стария дух на столицата. Не бива да се подминава и фасадата на Народния театър, проектиран от виенското архитектурно бюро „Фелнер и Хемер“. Като пример за неговата трансформация Здравко Петров показва картичка с неговия оригинален вид и припомни опустошителния пожар през 1923 г., както и разрушенията при бомбардировките през Втората световна война.

Следващата беседа на Здравко Петров е утре, понеделник, от 19:00 часа в Salted Café Sofia, близо до кръстовището с ул. „Пиротска“. Записването става през сайта historicalroutes.bg /БГНЕС