Здравко Попов: След 15 години част от професиите в България ще се "упражняват" от роботи

Най-големият страх на хората от навлизането на изкуствения интелект у нас е замяната им от роботи. Касиерът в метрото, например, в следващите 15 години ще бъде заменен от новата технология. Това каза за БГНЕС президентът на Института за публична политика доц. Здравко Попов.

„Много професии вероятно са застрашени от навлизането на тази технология. Там, където има алгоритъм и повторяемост на дейността много лесно може да се прехвърли на компютър и да се ръководи от изкуствен интелект. Всякакви производства ще бъдат засегнати от промяната като започнем от леки коли и завършим с медицинска техника“, заяви доц. Попов и добави, че и професии, които смятаме, че са присъщи единствено и само на човека също ще бъдат иззети от роботи.

„Такива са учителските професии. Дори се говори за заменяне на журналистите, а в някои страни се говори за заменяемост на дейности, свързани с политика“, поясни той.

Доц. Попов обясни, че след 15-20 години роботизирането ще започне от най-елементарните дейности и ще върви към професиите, които към този момент са сложни за изкуствения интелект.

„Той вече присъства в живота ни през мобилните устройства, компютрите, технологизираните машини в производството, така че той не ни е непознат. Делът му неминуемо ще се увеличава. Това е процес, който не може да бъде спрян. Важното е да бъдем разумни и да имаме възможност да управляваме процеса, с темпа, с който той върви“, каза още той.

На въпрос на БГНЕС къде се намира България по отношение на развитието на изкуствения интелект, доцентът обясни, че ние се намираме в т.нар. „преддверие“ и при нас нещата са на научно ниво.

„САЩ и Китай са номер едно по разработването на изкуствен интелект в света в момента. Те дори се съревновават за някакъв тип първенство в тази сфера. Япония и Германия са страните, които са се дефинирали като сериозни играчи в сферата на изкуствения интелект, но и много други държави като Израел, Русия, Франция. Така че може да говорим за глобален тип интерес към даден проблем, какъвто е изкуственият интелект и донякъде може да кажем, че той ще промени начина, по който ще се водят външните политики на много страни“, обясни доц. Попов и подчерта, че ЕС неслучайно е поставил като приоритет развитието на дигиталната икономика и дигиталното общество. Той добави, че България си има еврокомисар по тези въпроси, а в Обединените арабски емирства дори има министър по въпросите на изкуствения интелект.

Според него не трябва да се страхуваме от настъпването на изкуствения интелект у нас, а да открием разумен модел, който би могъл да управлява тези процеси и той да не бъде оставен на самотек. /БГНЕС