Здравната каса в Бургас: Няма хора, заплатите са мизерни

Служители на РЗОК в Бургас излязоха на едночасов протест. Те настояват за увеличение на заплатите, както и да се осигурят 200 щатни работни места, за да може Касата да поеме нови дейности, предаде кореспондентът на БГНЕС от черноморския регион.

По изчисления на САС “Подкрепа” е необходимо да бъдат осигурени средства в размер на 10 милиона лева и именно това синдикатът настоява да бъде заложено в Закона за изменение и допълнение на Бюджета на НЗОК за 2022 г.

Работещите в НЗОК са специалисти с висока квалификация, които следва да администрират и контролират бюджет от 6 милиарда лева. Те няма как да приемат за справедлива оценка на техния труд заплащане от 1000 лв. или 1200 лв. бруто

„Служителите в РЗОК настояват заплатите им да бъдат актуализирани своеобразно условията на живот в нашата страна. Тази година не беше предприето осъвременяване на нашите заплати така, както е предвидено в Закона за здравния служител. Няма бюджет и бюджет за промяна в тази насока. Освен това към здравната каса предстоят да преминат нови дейности. Трябват ни още поне 200 човека в национален мащаб. Ако ме запитате какви са заплатите, ще ви кажа. Средната в системата на НЗОК е 2 400 лв., но никой от нашите служители не се доближава до нея”, заяви д-р Атанас Баев, който лекар-контрольор в РЗОК Бургас.

Недялка Георгиева, която е контрольор в РЗОК разплакана разказа, че има дете с увреждания, пътува 20 км. до работа, а заплатата ѝ е три цифрена сума.

В РЗОК в Бургас работят 94 души. За новите дейности искат щатът им да бъде увеличен с още поне 10 души, тъй като натоварването е голямо.

Протестиращите заплашиха, че, ако не бъдат чути от държавата, ще преустановят плащанията по договори с партньори на Касата. /БГНЕС