Здравният министър трябва да даде писмени обяснения за частната болница

Към днешна дата решението за създаване на МБАЛ „Мама и Аз“ е отменено. Официалното потвърждение дойде от правителствената пресслужба късно в сряда.

По-рано служебният премиерът Димитър Главчев разпореди незабавната отмяна на правителственото решение и заяви намерение да бъде потърсена отговорност на хората, които са го предложили за разглеждане.

Министър-председателят ще поиска също писмени обяснения от министъра на здравеопазването за фактите и обстоятелствата по случая.

Темата през деня коментираха и президентът, и вицепрезидентът.

Румен Радев припомни, че по време на Гълъб Донев е осигурен терен за изграждането на Национална детска болница и изготвен подробен устройствен план и каза: "За съжаление, впоследствие темата бе игнорирана, а днешното служебно правителство вместо да придвижи напред този проект, способства за превръщането на една общественозначима кауза в частна и за затвърждаване на практиката здравеопазването да работи на принципа на печалбите, а не в обществена полза". Президентът бе категоричен, че с конституционните промени политическите партии и парламентът са поставили служебните правителства под свой контрол, но няма никакви признаци да го изпълняват.

Илияна Йотова също заяви, че частното здравно заведение по никакъв начин не бива да заплашва строежът на държавната детска болница. Междувременно от фондация "Даная" се заканиха, че ще съдят държавата заради решението на кабинета "Главчев".

Водещите политически сили в страната също призоваха служебното правителство на премиера Димитър Главчев да оттегли идеята си за изграждане на лечебното заведение.

От ГЕРБ заявиха, че проектът за изграждането на държавна национална детската болница е стартирал по време на тяхното управлението през 2020 г. „ГЕРБ винаги е подкрепяла и подкрепя този проект - за изграждането на държавна национална детската болница като проект със стратегическо значение за България“, подчерта партията на Бойко Борисов.

Председателят на ДПС Делян Пеевски призова служебното правителство незабавно да отмени решението си за частната детска болница

Според него е недопустимо е държавата да абдикира от главната си отговорност - опазване на здравето и живота на децата.

„Продължаваме промяната-Демократична България“ заявиха, че не са изненадани от решението на служебното правителство за създаване на частна детска болница в столицата. Според тях детската болница и грижата за здравето на нашите деца е кауза от огромно значение за цялата страна и от години е забавена и оплетена в микс от популизъм и опити за прокарване на частни интереси.

ПП-ДБ ще внесе сигнал в прокуратурата и ДАНС за проверка на условията, при които е издадено разрешението, както и на анализа на потребностите от разкриване на частната болница, който е извършен. /БГНЕС