Здравните власти изработват протокол за избори в пандемична ситуация

Изработваме протокол за провеждане на изборите в пандемична ситуация. Ако продължи процесът на постепенно намаляване на заболяването от наша страна и протоколът, и препоръките, които ще направим, ще бъдат пределно ясни.

Тази заявка дадоха здравният министър проф. Костадин Ангелов и държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред президента Румен Радев, който започна консултации във връзка с предстоящите парламентарни избори, предаде репортер на БГНЕС.

При една добра организация няма проблем за провеждане на изборите на 28 март, каза още проф. Красимир Гигов, който ръководи логистичния щаб по ваксинацията.

По инициатива на държавния глава в президентската институция днес е първата консултация за предприемането на необходимите мерки за провеждането на справедлив и прозрачен изборен процес, който да гарантира правото на глас и здравето на българските граждани.

„Повече от 2 месеца всички ние работим с хоризонта, който Вие неофициално очертахте – 28 март и цялата държава и здравните власти се готвим да проведем изборите на тази дата”, заяви в началото министър Костадин Ангелов.

„Всичко, което сме направили до момента е серия от консултации, срещи, изработваме протокол за провеждане на изборите в пандемична ситуация”, посочи министърът.

От своя страна доц. Ангел Кунчев подчерта, че е в интерес на всички български граждани да се осигури бърз, честен и безопасен изборен процес.

В момента има няколко фактора с неясна сила на въздействие на пандемичния процес. А те са да има постоянен спад на заболеваемостта и влиянието на изминалите празници, които все пак доведоха до по-интензивни контакти. Неминуемо е, че това ще повиши заболеваемостта. По-притеснително е двата нови щама във Великобритания и Южна Африка, посочи доц. Кунчев.

При всички случаи всеки български гражданин ще упражни правото си на глас и няма да бъдат нарушени демократичните му права, заяви Кунчев.

Днес е и времето, и мястото да ни открехнете програмата към този протокол, който трябва да осигури дейностите, подчерта вицепрезидентът Илияна Йотова в изказването си по време на срещата.

В хипотезата на 28 март, има един месец до същинската предизборна кампания, припомни Йотова и отбеляза, че хората имат нужда от спокойствие и самочувствие.

Здравният министър увери още веднъж, че ваксини срещу коронавирус ще са достатъчно и ще има за всеки български граждани.

Очакваме договора с Moderna, съгласно който България ще получи 500 хиляди дози ваксини, подчерта още проф. Ангелов.

Договорът с AstraZeneca не се сключва от България, а от ЕК и по него ще получим няколко милиона ваксини, с които ще започнем масовата ваксинация на българските граждани. Тази ваксина не е фризерна, съобщи Ангелов.

Здравният министър се обърна към президента с думите: Мислим как да гарантираме конституционното право на хората, които са под карантина, да упражнят гласа си. Когато бъде обявена официалната дата на изборите, ние ще обявим протокола.

„Има различни варианти, обсъждали сме ги и като организиране на самостоятелни секции за хора, които са преболедували и като временно премахване на карантината в рамките на 1-2 часа да могат те да осъществят правото си на глас, има варианти и за гласуване по списъци на карантинираните лица, но при всички случаи ще се намери начин те да упражнят правото си на глас”, заяви доц. Ангел Кунчев.

Той посочи, че до момента е била проведена среща с представителите на ЦИК и с вицепремира Дончев. "Набелязаха се мерки, по които да се работи, най-вече взаимстване на опит на страни, които тази година са провеждали, и то близки до нашите условия, избори, така че да видим как там са решавани нещата. Ние пък от своя страна работим по тези указания за мерки при провеждане на изборите. Не искам да се бъркам в чисто правната страна на въпроса, защото тя не ми е ясна, ние ще кажем какви са възможностите, а съответно ЦИК ще прецени кое може да бъде прието и кое не", заяви Кунчев.

В началото на срещата Румен Радев подчерта, че като президент за него е изключително важно да се гарантира както контитуционното право на вот на българите в предстоящите избори за НС, така и да се гарантира и тяхното здраве. /БГНЕС