Здравните власти: Няма съмнения в качествата и безопасността на ваксината „АстраЗенека”

Няма съмнения в качествата и безопасността на ваксината на „АстраЗенека”, заявиха здравните власти по време на седмичния брифинг за разпространението на COVID-19 в страната, предаде репортер на БГНЕС.

Заради смъртен случай и случаи на тромбоза, Австрия блокира прилагането на конкретна партида „АстраЗенека” и започна разследване.

Не трябва да има притеснения за оксфордската ваксина, заяви днес директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов. Думите му бяха подкрепени от здравния министър проф. Костадин Ангелов.

Няма ясно и точно заключение, че тази партида е причина за нежеланата реакция с фатален изход. В България също имаме такъв случай, но нямаме доказателства, че това се дължи на ваксината, съобщи Ангелов.

Кирилов увери, че Европейската агенция по лекарствата извършва проверка заради случая в Австрия. Засега няма данни за причинно-следствена връзка, категоричен бе той.

България е сред 17-те страни, в които партида от тази ваксина е доставена, като у нас от нея са дошли 31 200 дози на 12 февруари. Почти всичко от тях са приложени.

„Европейската агенция на този етап не препоръчва блокиране, не трябва да има притеснения за безопасността“, каза още Богдан Кирилов.

Ние ще вземем решение не под паника, а с доводи и доказателства. Няма опасност за хората и затова не сме спрели партидата у нас. Тогава, когато Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) каже да се спре, тогава ще бъде спряна, каза още министърът.

По отношението на нежеланите лекарствени реакции сигналите, за които постъпват в агенцията, са грипоподобни системи и оток в мястото на приложение на ваксината преобладават. Имаме 840 съобщения за нежелани ефекти след поставяне на ваксините. Оплакванията са около 3 на 1000, съобщи Кирилов.

Днес се очаква и решението на Европейската агенция за лекарства по отношението на аденовирусната ваксина на „Янсен“. Няма обаче потвърждение за количества и срокове на доставка. Продължава инспекцията и на руската ваксина.

Страната ни очаква утре нови 31 200 дози от „АстраЗенека“, като количествата са с 2 400 дози повече от договорените. В понеделник ще дойде и регулярната ваксина от 21 060 дози на „Пфайзер“, а средата на седмицата 33 600 дози от „Модерна“ и 36 000 дози в края на следващата седмица отново от оксфордската ваксина. /БГНЕС