Здравните власти: Пречупихме тази COVID вълна

Здравните власти отчитат спад на заболеваемостта от COVID-19 в цялата страна.

Това съобщи на брифинг министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, който даде пресконференция във връзка с удължаването на извънредната епидемична обстановка и свързаните с това заповеди за въвеждане на временни противоепидемични мерки на територията на страната, предаде репортер на БГНЕС.

Кривата на заболелите рязко спада. Положителен е ефектът на зелените сертификати. Рязко нарасна броят на хората, които се изследваха два или три пъти седмично, което спомогна в наблюдението на броя на заразените. Наблюдаваме и намаляване на броя на хората, които са на болнично лечение, съобщи в началото на брифинга проф. Мира Кожухарова и добави, че вълната върви към спад.

Може би сега в спада на вълната повече хора ще се ваксинират. Бавно броят им нараства. 1 724 000 са с пълен ваксинационен курс към 25 ноември.

Здравният министър Стойчо Кацаров добави, че повечето области на страната излизат от тъмночервената зона.

В отговор на въпрос на БГНЕС министърът подчерта, че щом европейският регулаторен орган по лекарствата има решение за ваксинацията на децата на възраст 5 – 11 години, България се съобразява.

Разбира се, че и децата в България могат да се ваксинират. Решаващо е мнението на ЕК, ние сме администрация – от там решението е на медиците и на родителите, заяви Стойчо Кацаров.

В четвъртък ЕМА одобри ваксината на Pfizer/BioNTech за деца от 5 до 11 години.

Проф.Мира Кожухарова допълни, че все още няма информация новата „Ботсванска мутация“ да е дошла в България.

На брифинга стана ясно, че от 1 декември влизат в сила допълнения към заповедите, свързани с противоепидемичните мерки.

Зам.-здравният министър д-р Александър Златанов съобщи, че ситуацията позволява да се вкарат точки за по-пълноценен учебен процес. Подобряваме условията по граничен контрол. Хората със зелен сертификат ще могат да влизат в България.

Дава се възможност за извънкласно и дуално обучение в здравословна среда. Дава се възможност за явяване на изпити на деца и консултации с преподаватели. Децата с направен тест сутринта не се налага да правят тест следобед, за да извършват допълнителни дейности.

Удължава се срокът, в който човек, поставен под карантина може да се освободи от нея. Досега резултатът от теста позволяваше да се освобождаваш до 24 часа, от 1 декември освобождаването от карантина не може да стане до 3-ия ден от пребиваването в страната.

Кацаров съобщи още, че в момента, в който европейските власти вземат решение за действието на зеления сертификат и след колко месеца трябва да се постави бустерна доза ваксина, изискванията ще бъдат имплементирани съобразно българската реалност. /БГНЕС