Здравословното състояние на Жан-Мари Льо Пен се влошава

Френските съдебни власти са поставили 95-годишния бивш лидер на френската крайна десница Жан-Мари Льо Пен под съдебна опека по молба на семейството му, защото здравословното му състояние се влошава, съобщи високопоставен представител на партията.


Льо Пен, който от известно време е в тежко здравословно състояние, е съосновател и ръководител на Националния фронт (НФ) и през 2002 г. изуми Франция, като се класира на втория тур на президентските избори.

Дъщеря му Марин пое ръководството на партията, преименувайки я на Национално обединение (НО) и опитвайки се да я насочи към основното политическо течение, въпреки че опонентите ѝ я обвиняват в расизъм по своята същност.

Жан-Мари Льо Пен е поставен от съд край Париж "под режим на съдебна защита", заяви заместник-лидерът на НО Луи Алиот.

Решението, издадено след медицински изследвания, ще позволи на децата му да вземат решения от негово име. Такива решения се издават във Франция, когато здравословното състояние на дадено лице се влоши до такава степен, че то може да се нуждае от помощ за вземане на решения.

Според няколко от близките му, здравословното състояние на Жан-Мари Льо Пен се е влошило значително, след като той получи сърдечен удар през април 2023 г.

Този ход повдига и въпроси дали Жан-Мари Льо Пен ще може да се изправи пред съда заедно с дъщеря си и още две дузини други лица от 30 септември по обвинения, че са използвали средства от ЕС за финансиране на партийни дейности във Франция.

Те са обвинени, че са използвали средства от парламентарните фондове на ЕС, за да плащат на асистенти, които всъщност са работили за РН. Партията отрича обвиненията.

"Мисля, че съдът ще трябва да реши, че той не може нито да се яви, нито да свидетелства, нито да участва в този процес", казва Алиот. Решението за участието му трябва да бъде обявено в началото на юли.

Съдебният процес ще бъде решаващ момент и за Марин Льо Пен, за която се очаква да направи четвърта кандидатура за президентския пост през 2027 г., като според анализатори тя има най-голям шанс да спечели Елисейския дворец. /БГНЕС