Ежедневната консумация на малки порции зехтин намалява риска от смърт от различни форми на рак с около 17%, а също така намалява вероятността от смърт от сърдечни и съдови заболявания с 19%.
"Ние потвърдихме настоящите хранителни препоръки за зехтин и други ненаситени растителни мазнини. Освен това, нашите наблюдения показват, че лекарите трябва да съветват пациентите да заменят маслото и маргарина със зехтин, което ще подобри здравето им", каза старши научният сътрудник в Харвардския университет Марта Гуаш-Фере, цитирана от пресцентъра на Американския колеж по кардиология.
Учените стигнат до това заключение, след като проучват данните, събрани чрез два големи мониторингови проекта, като от три десетилетия следят промените в здравословното състояние на колегите си, както и промените в диетата, микрофлората и лошите им навици. В проучването е изследвано как консумацията на зехтин в храната влияе върху здравето на медицинските сестри и здравните работници и тяхната предразположеност към сърдечни заболявания, рак, болест на Алцхаймер и други здравословни проблеми, свързани със злоупотребата с мазни храни.