Зехтинът намалява риска от рак със 17%

Зехтинът намалява риска от рак със 17% - това установява Американският колеж по кардиология след мащабно проучване на над 100 хиляди души.

Ежедневната консумация на малки порции зехтин намалява риска от смърт от различни форми на рак с около 17%, а също така намалява вероятността от смърт от сърдечни и съдови заболявания с 19%.

"Ние потвърдихме настоящите хранителни препоръки за зехтин и други ненаситени растителни мазнини. Освен това, нашите наблюдения показват, че лекарите трябва да съветват пациентите да заменят маслото и маргарина със зехтин, което ще подобри здравето им", каза старши научният сътрудник в Харвардския университет Марта Гуаш-Фере, цитирана от пресцентъра на Американския колеж по кардиология.

Учените стигнат до това заключение, след като проучват данните, събрани чрез два големи мониторингови проекта, като от три десетилетия следят промените в здравословното състояние на колегите си, както и промените в диетата, микрофлората и лошите им навици. В проучването е изследвано как консумацията на зехтин в храната влияе върху здравето на медицинските сестри и здравните работници и тяхната предразположеност към сърдечни заболявания, рак, болест на Алцхаймер и други здравословни проблеми, свързани със злоупотребата с мазни храни.

Доброволците, които консумират около седем грама зехтин на ден, имат 17% по-малко вероятност да умрат от различни форми на рак, а също и 18% по-малък шанс да умрат от заболявания на белите дробове и сърцето. По същия начин, редовната консумация на зехтин намалява вероятността от развитие на болестта на Алцхаймер и други невродегенеративни заболявания с 29%.

Освен това лекарите установяват, че избягването на други източници на мазнини и замяната им със зехтин има също толкова благоприятен ефект върху здравето на доброволците. Замяната на десет грама масло, майонеза или маргарин с подобна маса зехтин или други растителни мазнини намалява риска от преждевременна смърт на доброволците с около 8-34%, в зависимост от вида на заместената мазнина. /БГНЕС

Тагове: