"Зелен билет" в София при по-нисък праг на замърсяване на въздуха

Столичният общински съвет ще решава днес дали мярката „Зелен билет“ да бъде въвеждана при отчитане на фини прахови частици над 150 микрограма на две станции, а не както до сега - на 200 мигрограма.

Очаква се на днешното си заседание софийският парламент да приеме или отхвърли предложената от администрацията план-сметка за чистотата на града. Тя е в размер на 220 милиона и 400 хиляди лева. Средствата са предвидени за дейностите по управление на отпадъците в София през 2021 година, като събиране и обезвреждане, лятно и зимно почистване на улиците, рекултивация и след експлоатационна грижа на всички депа на територията на Столичната община. Не се предвижда увеличаване на таксата за битови отпадъци за жилищни и нежилищни имоти на предприятия и граждани за 2021, предаде БНР.

3,2 милиона лева повече са заложени за почистване на София, информира зам.-кметът по екология Десислава Милева. С 24 процента се планира да бъдат увеличени улиците и обществените места, които ще бъдат измивани. Относно въвеждането на мярката "Зелен билет", Милева обясни, че се предлага измерването на замърсяването на въздуха с фини прахови частици да бъде за 24-часов интервал и да започва от 16.00 ч. на предходния ден, за да може гражданите да бъдат информирани своевременно. /БГНЕС