Сертификатът за преболедуване във Франция ще е валиден 4 месеца

Подобно на сертификата за ваксинация, хората, които имат положителен тест за Covid-19, ще могат да се възползват от сертификата си за преболедуване само за четири месеца, в сравнение с настоящите шест месеца, пише „Фигаро“.

От 15 февруари правилата ще се променят и за хора с положителна проба за Covid-19. Във видео, публикувано в „Туитър“, министърът на здравеопазването Оливие Веран обяви, че сертификатът за преоледуване, получен след положителен тест, ще бъде валиден само за четири месеца, в сравнение с шестте месеца в момента.

Тази мярка досега не бе споменавана от правителството. Както при сертификата за ваксинация, който ще бъде деактивиран четири месеца след последната инжекция за хора, които все още не са получили своята бустерна доза, сертификатът за преболедуване ще бъде валиден само четири месеца след теста, ако лицето не е напълно ваксинирано. Удостоверението се издава само след „RT-PCR или антигенен тест”, а не след антигенен тест за самотестване, е посочено в съобщение, публикувано на сайта на здравното министерство. Този резултат трябва да е на повече от 11 дни и по-малко от 4 месеца, за да е валиден документът.

„Хората, които са дали положителна проба за Covid-19, преди да могат да получат бустерната си доза, могат да използват сертификата си за преболедуване, така че техният „пропуск за ваксинация“ да остане валиден, докато чакат бустерната си доза“, уточняват още от министерството. Документът може да бъде получен или на платформата SI-DEP, или на хартиен носител от лаборатория или от професионалист, оторизиран да извършва тестове.

По време на своето видео съобщение Оливие Веран също посочи, че „повече от 35 милиона французи“ вече са с поставена бустерна доза. "Много е, но все още не е достатъчно", предупреди обаче министърът, като уточни, че "в момента са отворени повече от два милиона пункта". /БГНЕС