"Зеленият сертификат" влиза в сила от 00.00 часа на 21 октомври

"Зеленият сертификат" влиза в сила у нас от 00.00 часа на 21 октомври. Това съобщи служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров, предаде репортер на БГНЕС.

Всички дейности, които се извършват на закрито, ще се извършват с наличието на зелен сертификат. Зеленият сертификат за завършен цикъл на ваксинация, преболедуване на COVID-19 или отрицателен PCR тест до 72 часа, или антигенен тест до 48 часа е валиден за всички кина, театри, циркови представления, концерти, фитнес центрове, магазини тип мол и магазини над 300 кв. м., хотелите, басейните. Мярката няма да се прилага за хранителни магазини, банки и аптеки.

Лицата, които осъществяват контрола, самите те също трябва да притежават зелен сертификат.

Учениците ще бъдат преразглеждани по общини, а не на национално ниво.

Преустановява се обучението в училищата в общини с 14-дневна заболеваемост над 750 на 100 000 души. При 14-дневна заболеваемост между 500 и 700 на 100 000 души ще се редуват 50% присъствено, 50% онлайн занимания.

В университетите присъствено обучение ще се провежда само при условията на зелен сертификат.

Не се въвежда изискване за зелен сертификат за учителите. За медици, работещи в хосписи и диализи - се въвежда това изискване.

Деца под 12-годишна възраст могат да посещават извънкласни дейности при неповече от 5 човека в помещение, защитни маски и проветряване, каза още Кацаров.

Д-р Кацаров подчерта, че освен, че ще бъдат контролирани обектите, ще бъдат контролирани и лабораториите, издаващи сертификати.

Ще проверяваме лабораториите, издаващи сертификат. Ако установим фалшив сертификат, ще отнемаме лиценза, добави Стойчо Кацаров.

Тъй като административната услуга е нещо, от което всички се нуждаят. На този етап изискването за зелен сертификат няма да е задължително за администрацията. Призоваваме за онлайн услуги, уточни Кацаров.

Зеленият сертификат няма да е въведен и в градския транспорт поради същата причина, каквато се отнася и за държавната администрация.

Преустановяват се посещенията в болници. Всички служители на старчески домове трябва да имат също зелен сертификат.

Всички други изисквания отпадат. Основно остава всички посетители да бъдат със зелен сертификат.

Всички обекти, които не изпълнят изискването за зелен сертификат от четвъртък, 21 октомври, ще бъдат затворени.

Зелен сертификат не се изисква за деца под 12-годишна възраст.

Ако не се спазват мерките и не се придържаме към правилата, следващата стъпка е национален локдаун, заяви още д-р Стойчо Кацаров и призова гражданите да се ваксинират.

Здравният министър уточни, че тестовете за антитела не са достатъчно достоверни, не са признати никъде в ЕС. Те не са сигурен показател и не могат да бъдат признати у нас.

Мерките ще продължат дотогава, докато дадат добър резултат, каза още Кацаров. /БГНЕС