"Зелените" изпревариха партията на Меркел

Партията "Съюз 90 / Зелените", която в момента е на опозиционната скамейка в германския Бундестаг, изпреварва управляващия коалиционен блок на Християндемократическия съюз (ХДС) и Християнсоциалния съюз (ХСС), към който принадлежи и германският канцлер Ангела Меркел.

27% от избирателите в Германия са готови да предпочетат "Зелените" и 24 % – блока ХДС/ХСС. Това показват резултатите от анкета на социологическия институт Kantar, направена по поръчка на „Билд ам Зонтаг”.

В същото време друг социологически институт - INSA - публикува данните от анкетите от 27 април, според които равен брой гласоподаватели, по 23%, са готови да подкрепят "Зелените" и блокът ХДС/ХСС.

Следват социалдемократите, които сега също са част от управляващата коалиция.

Според Kantar Германската социалдемократическа партия (ГСПД) е предпочитана от 15% от избирателите, а според INSA - 16%.

Популистите от „Алтернатива за Германия“ (AзГ), които в предизборната си програма искат Федералната република да се откаже от еврото и да напусне Европейския съюз, в момента печелят, според социологическите проучвания, от 10 % (Kantar) до 12% (INSA).

Към днешна дата в Германия четири партии са взели решение относно кандидатите за поста канцлер в случай на победа на изборите за Бундестаг.

В блока ХДС/ХСС това е ръководителят на правителството на федерална провинция Северен Рейн-Вестфалия Армин Лашет, в партията ГСПД - настоящият министър на финансите на ФРГ, заместник-канцлерът Олаф Шолц, при "Зелените" - съпредседателка на партията Анелена Бербок. Според анкетата на INSA, от 30 април за „Билд ам Зонгат”, в случай, че в страната се провеждаха преки избори за канцлер, Анелен Бербок ще се справи по-добре от своите конкуренти. 26% биха гласували за нея, 16% за Шолц и 15% за Лашет. /БГНЕС