Зелените с голяма победа на местните избори във Франция

Зелените във Франция са на път да спечелят голяма победа на втория тур на регионалните избори, като нанесоха тежък удар върху управляващата партия на президента Еманюел Макрон.

Зелените печелят големите градове като Лион, Бордо, Лил и Марсилия, докато за управляващите единственото утешение остава доброто представяне на премиера Едуар Филип, който ще бъде кмет на град Хавър. "Това, което се оказа победоносно тази вечер, ми се струва, че е желанието за истински екологизъм, който е приложен в действие", заяви Яник Жадо, евродепутат и водещ политик на Зелените (EELV). Жителите на Париж преизбраха социалистката Ан Идалго за свой кмет с голяма преднина. Тя изпревари представителите на десницата Рашида Дати, а кандидатът на президента Еманюел Макрон остана трети.

Марин Льо Пен, лидер на партията „Национален сбор“, обяви "голяма победа" на общинските избори във Франция и поздрави няколко кандидати за кмет, които успяха да спечелят надпреварата. "Тази вечер завършва с наистина голяма победа. Тя има повече от символично значение, тази победа се превърна в истински спусък, защото можем да покажем, че сме в състояние да управляваме големи общности“, заяви Льо Пен пред телевизионния канал TF1. В Туитър Льо Пен поздрави членовете на собствената си партия, които по предварителни данни са спечелили в своите общини.

Според последните данни на френското Министерство на вътрешните работи, избирателната активност в страната към 17.00 часа местно време е била 34.67%. Вторият тур на изборите, който трябваше да се проведе на 22 март, беше отложен поради мерките и блокадите заради пандемията. В края на май френските власти одобриха нова дата за втория кръг - 28 юни. /БГНЕС и АФП