Зеленски: Без финанси от Запада ни чака криза

Без финансова подкрепа от западните партньори за Украйна ще бъде трудно да натрупва социални плащания, тъй като почти всички средства сега отиват за финансиране на армията. Това каза президентът Владимир Зеленски по време на разговор с представители на африкански медии, предаде украинската агенция УНИАН.


"Важен въпрос е финансовата подкрепа за социални плащания. Ще ви кажа откровено - без подкрепа ще бъде много трудно. Защото всички пари, които Украйна печели, ние даваме на нашите военни", каза президентът.

Той добави, че без помощ от съюзниците Украйна ще трябва да избира между социално осигуряване и военни разходи и това може да предизвика „криза в обществото, която ще повлияе на хода на войната“. "Ще трябва или да намалим подкрепата за военните, плащанията към тях, или да не предоставяме социални помощи. Тоест, във всеки случай ще бъде криза. Ще повлияе ли на хода на войната? Да. Ще спре ли нашата борба? Не“, подчерта Зеленски.

По-рано вицепремиерката и министърката за реинтеграцията на временно окупираните територии на Украйна Ирина Верешчук съобщи, че около 40% от вътрешно разселените лица, получаващи финансова помощ от държавата, живеят само с тези средства. През октомври Министерството на социалната политика спря изплащането на месечни помощи на над 140 000 вътрешно разселени лица, след като проверка установи, че тези хора не отговарят на критериите за подпомагане. Това намали разходите на държавния бюджет с 400 милиона гривни на месец. /БГНЕС