Зеленски: Делегацията на Киев ще договаря президентска среща

Представителите на Киев по време на днешните разговори с делегацията на Москва трябва да положат всички усилия за организиране на среща между лидерите на Украйна и Русия, заяви украинският президент Зеленски.

"Представителите на нашите делегации - делегациите на нашите страни, общуват ежедневно във видео формат. Нашата делегация има ясна задача: да направи всичко възможно, за да се състои среща на президентите, среща, която, сигурен съм, хората очакват. Разбрахме, че това е труден, тежък, но необходим път. И нашата цел е в тази борба, в тази трудна преговорна работа Украйна да получи нужния резултат, който е необходим за нас, за мира, за сигурността, да имаме нормални и ефективни гаранции", каза той във видеопосланието си.

Говорителят на руския президент Дмитрий Песков заяви пред ТАСС, че диалогът между представителите на Москва и Киев ще продължи днес чрез видеовръзка. По-късно един от членовете на украинската делегация, ръководителят на парламентарната фракция на управляващата партия "Слуга на народа" Давид Арахамия, съобщи, че разговорите ще започнат в 10:30 ч., без да уточнява часовия пояс.

На 10 март руският външен министър Сергей Лавров се срещна с украинския си колега Дмитрий Кулеба в турския град Анталия. След срещата руският външен министър заяви, че руският президент Владимир Путин никога не се е отказвал от контактите, но те не трябва да бъдат самоцел, а начин за постигане на конкретни споразумения./БГНЕС

Киев / Украйна