Зеленски: Европа не може да подкрепи Украйна сама без САЩ

„Европа вероятно няма да може да окаже финансова и военна подкрепа на Украйна, ако САЩ намалят значително помощта си“, заяви украинският президент Володимир Зеленски в интервю за германския телевизионен канал ARD.


Коментарите на Зеленски идват в момент, когато помощта от САЩ на практика е спряна поради блокирането на Конгреса, главно заради вътрешнополитически въпроси, които не са свързани с Украйна. Опасенията за намаляване или дори за пълно прекратяване на помощта от САЩ се засилиха след убедителните победи на бившия президент Доналд Тръмп на първичните избори на републиканците.

По-рано Тръмп намекна, че ще намали помощта за Украйна, ако бъде избран, и заяви, че основният му фокус ще бъде да осигури незабавно прекратяване на огъня с Русия в рамките на 24 часа, без да уточнява при какви условия ще бъде предложеното мирно споразумение.

Опасенията на Зеленски бяха подкрепени от други украински лидери, като например външния министър Дмитро Кулеба, който по-рано през януари заяви, че няма "план Б", ако помощта от САЩ бъде прекратена.

В същото време и Зеленски, и Кулеба заявиха, че не смятат, че ще се стигне до такова драстично намаляване на подкрепата на САЩ за Украйна, дори ако Тръмп бъде избран.

Украинският президент каза, че в Републиканската партия има хора, които не подкрепят толкова силно Украйна и които биха искали САЩ да имат по-малка роля във войната, но тези хора са малцинство.

"Затова е малко вероятно политиката на САЩ да зависи само от един човек", каза Зеленски.

"Аз наистина не вярвам в това", добави той. "Или не искам да вярвам в това".

Дори ако обединена Европа успее да окаже достатъчна подкрепа на Украйна, загубата на САЩ ще бъде "много лош сигнал".

САЩ имат значително влияние върху съюзниците на Украйна, включително при налагането на санкциите срещу Русия, и Зеленски предупреди, че отсъствието на САЩ в тази област може да доведе до "разпадане" на политиката на санкции.

„Това би било сигнал, че Европа ще бъде оставена сама да се противопостави на Русия“, добави украинският държавен глава.

Ако се стигне до подобна ситуация, Зеленски заяви, че би искал Германия да поеме по-голяма роля в обединяването на съюза от държави, подкрепящи Украйна.

"Германия може да успее да консолидира ЕС", каза той.

"Но все пак смятам, че тази заплаха е много голяма. Защото това е сигнал, който не е добър. Пасивността или неподкрепата от страна на САЩ не е добра", заяви украинският лидер./БГНЕС