Зеленски и китайският премиер в центъра на вниманието в Давос

Украинският президент Володимир Зеленски за първи път се появи лично на годишната среща на световния елит в Давос, където се опитва да получи подкрепа в почти двегодишния конфликт на страната му с Русия.


Зеленски ще сподели светлината на прожекторите през втория ден от разговорите в швейцарското алпийско ски селище с китайския премиер Ли Цян, най-високопоставеният представител на Пекин, който присъства на Световния икономически форум (WEF) от 2017 г. насам.

Облечен в тъмен пуловер и маслиненозелени панталони, Зеленски беше посрещнат с бурни овации при влизането си в закритата среща на "Главните изпълнителни директори за Украйна", която включваше топ мениджъри от компании като Bank of America, Siemens Energy и други водещи корпорации, предаде АФП.

На медиите не беше позволено да влязат в залата.

В предишните издания на годишната среща на световните политически и бизнес лидери Зеленски се е обръщал към WEF чрез видеовръзка.

Но Киев се опитва да гарантира, че подкрепата на съюзниците няма да се разколебае по време на най-голямата война в Европа след Втората световна война, тъй като вниманието на света се насочи към Близкия изток поради опасенията от разпространение на конфликта в Газа.

Републиканците в Конгреса на САЩ блокират подновяването на американската военна помощ за Украйна, а Киев и неговите съюзници се притесняват от намаляване на подкрепата, ако Доналд Тръмп спечели президентските избори в САЩ по-късно тази година.

Лидерите на Европейския съюз ще проведат разговори през следващия месец в опит да одобрят пакет от помощи за Украйна в размер на 50 млрд. евро, на който Унгария наложи вето през декември.

Американският пратеник за икономическото възстановяване на Украйна Пени Прицкер заяви преди ден, че страната е изправена пред "труден момент" и призна, че "има много несигурност, що се отнася до помощта от САЩ и ЕС".

"Искам да успокоя украинския народ, че американският народ и Америка са насреща, въпреки че нашата политика и демокрации могат да бъдат много сложни", каза тя.

Избори в Тайван

Ли Цян ще направи специално обръщение само няколко дни след напрегнатите президентски избори през уикенда в Тайван - самоуправляващият се остров, който Пекин смята за интегрална част от своята територия.

След като новоизбраният президент на самоуправляващ се Тайван Лай Чинг-те посрещна американска делегация след изборната си победа, Китай отвърна, че е "твърдо против" всякакви официални отношения между САЩ и Тайван.

Към Ли се присъединяват китайският министър на търговията Уанг Вентао, управителят на Китайската народна банка и високопоставени представители на други министерства, включително заместник-министърът на външните работи Ма Жаосу.

Ли ще проведе разговори с председателя на Европейската Урсула фон дер Лайен, но все още не е ясно дали той или заместник-министърът на външните работи ще се срещнат с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен.

Други ВИП лица

Ли и Зеленски ще бъдат сред 60-те държавни и правителствени ръководители в Давос, включително лидери от Близкия изток, към които ще се присъединят 800 изпълнителни директори от общо 2800 компании.

Други ключови оратори днес ще бъдат фон дер Лайен и ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг. Фон дер Лайен ще проведе и разговори при закрити врати със Зеленски, както и с Блинкен и унгарския президент Каталин Новак.

Политиците и бизнес лидерите ще обсъдят как да постигнат консенсус по отношение на множеството рискове в световен мащаб, включително изменението на климата и кризата с разходите за живот.

Участниците ще обсъдят и начините за опазване на стабилността на световната търговия, след като нападенията на йеменските бунтовници в Червено море нарушиха ключовия канал за корабоплаване между Азия и Европа.

Технологичен фокус

Изкуственият интелект (ИИ) също ще доминира в дискусиите след миналогодишната вълна от примери, демонстриращи главоломния напредък на технологията.

Въпреки вълнението, съществуват и притеснения относно заплахите, които представлява изкуственият интелект.

Дезинформацията, провеждана с помощта на ИИ преди изборите в редица държави, включително в САЩ, са най-големите глобални рискове през тази и следващата година, заявиха от WEF миналата седмица.

Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева заяви в интервю за АФП, че ИИ ще засегне 60 % от работните места в развитите икономики.

В Давос ще се проведат редица дискусии по време на официални и неофициални събития с някои от най-големите имена в областта на технологиите, включително главния изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела и Сам Алтман от OpenAI. /БГНЕС