Зеленски и Меркел с мерки срещу руската агресия

Президентът на Украйна Зеленски е провел отделни телефонни разговори с германския канцлер Ангела Меркел и ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел, за да обсъдят ситуацията със сигурността по границата с Русия.

Меркел и Зеленски са се договорили за подкрепата на международната общност, както и за запазването на санкциите за ограничаване на заплахите от страна на Русия, се посочва в изявление на президентството на Украйна.

Страните подчертаха значението на продължаването на усилията на нормандския формат, се допълва в него.

По-рано в четвъртък Меркел предупреди Русия за струпването на прекомерно голяма военна сила в близост до границата с Украйна.

На пресконференция с полския министър-председател Матеуш Моравецки отиващият си германски канцлер заяви, че държавите - членки на Европейския съюз, са единни и ще направят всичко, за да предотвратят нови провокации.

В разговора си със Зеленски Шарл Мишел е споделил съдържанието на диалога си с руския президент Владимир Путин в сряда.

Мишел заяви, че установяването на контакт между страните с участието на ЕС може да помогне за облекчаване на кризата, се посочва в изявление на Украйна.

Мишел написа в Twitter, че е изразил пред Зеленски пълната подкрепа на ЕС за териториалната цялост и суверенитета на Украйна. "Сигурността на Европа е възможна само със сигурна Украйна", добави той.

Няколко медии съобщиха, че администрацията на САЩ официално е предупредила европейските си съюзници, че Русия може да планира ново нахлуване в Украйна.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отрече тези твърдения.

"Многократно сме заявявали на различни нива, че Русия не възнамерява да напада никого и няма никакви агресивни планове", каза Песков пред репортери на брифинг в Москва./БГНЕС