Зеленски към министрите от ЕС: Победата зависи от нашето сътрудничество

Продължителността на войната с Русия ще зависи от подкрепата, която Украйна ще получи от съюзниците си, заяви президентът Володимир Зеленски пред събралите се в Киев външни министри от Европейския съюз.

Министрите бяха в Киев, за да изразят дългосрочната подкрепа на блока за Украйна, като се събраха на историческата първа среща извън границите на ЕС.

"Нашата победа пряко зависи от нашето сътрудничество: колкото повече решителни и принципни стъпки предприемем заедно, толкова по-скоро тази война ще приключи", бе цитиран Зеленски в изявление, разпространено от неговата канцелария.

Зеленски очерта поредица от стъпки, които според него Европейският съюз трябва да предприеме, за да помогне за прекратяването на войната, включително разширяване на режима си на санкции срещу Русия и Иран.

Той също така призова за "ускоряване" на работата от страна на Европейския съюз за насочване на "замразените руски активи за финансиране на възстановяването на разкъсваната от войната Украйна".

Междувременно ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел се опита да увери украинския лидер, че Европейският съюз е готов да подкрепи Украйна "толкова дълго, колкото е необходимо". /БГНЕС