Зеленски – „Личност на годината“ на списание „Тайм“: Актьорът, превърнал се в боец

Списание "Тайм" обяви президента Володимир Зеленски за "личност на годината" на 2022 г. заради съпротивата, която страната е оказала пред лицето на руската инвазия.

"Независимо дали битката за Украйна изпълва с надежда или със страх, Володимир Зеленски мобилизира света по начин, който не сме виждали от десетилетия", пише главният редактор на „Тайм“ Едуард Фелзентал.

„През април, по-малко от два месеца след инвазията, Зеленски ми каза, че е остарял и се е променил "от цялата тази мъдрост, която никога не е искал", пише редакторът на „Тайм“ Самън Шустер. „Сега, половин година по-късно, трансформацията е още по-ярка. Помощниците, които някога са го възприемали като лековерен, сега хвалят неговата твърдост. Проблемите, които някога можеха да го разстроят, сега предизвикват не повече от свиване на рамене. На някои от съюзниците му им липсва старият Зеленски, практичният шегаджия с момчешка усмивка. Но те осъзнават, че сега той трябва да бъде различен, много по-твърд и глух за разсейване, защото в противен случай страната му може да не оцелее“.

Зеленски се включи в Световния икономически форум в Давос и в срещата на върха на НАТО в Мадрид. Даде интервюта на водещи на токшоута и журналисти и проведе разговори на живо със студенти от Станфорд, Харвард и Йейл. Той използва славата на суперзвезди от развлекателния бизнес, за да засили призивите си за международна подкрепа. Джесика Частейн и Бен Стилър посетиха укрепения му комплекс. Лив Шрайбер се съгласи да стане посланик на официалната платформа за набиране на средства в Украйна. Шон Пен донесе статуетката си "Оскар" в Киев и я подари на Зеленски. Президентът позволи на екип от техници да създаде 3D холограма на неговия образ, която по-късно беше прожектирана на конференции в Европа. "Нашият принцип е прост", казва Андрий Ермак, началник на кабинета на президента. "Ако изпаднем от фокуса, сме в опасност. Вниманието на света служи като щит“.

Успехът на Зеленски като военен лидер се основава на факта, че той „зарази със смелост“. Тя се разпространи сред политическото ръководство на Украйна в първите дни на инвазията, когато всички разбраха, че президентът е останал до тях. Ако това ви се струва естествено за един лидер по време на криза, помислете за историческия прецедент. Само шест месеца по-рано президентът на Афганистан Ашраф Гани - много по-опитен лидер от Зеленски - напусна столицата си, когато талибанските сили наближиха. През 2014 г. един от предшествениците на Зеленски, Виктор Янукович, избяга от Киев, когато протестиращите се приближиха до резиденцията му; днес той все още живее в Русия. В началото на Втората световна война лидерите на Албания, Белгия, Чехословакия, Гърция, Полша, Нидерландия, Норвегия и Югославия, наред с други, бягат от настъплението на германския Вермахт и доживяват войната в изгнание.

В биографията на Зеленски не е имало много неща, които да предскажат готовността му да се изправи и да се бие. Той никога не е служил в армията и не е проявявал голям интерес към нейните дела. Той е президент едва от април 2019 г. Професионалните му инстинкти произтичаха от живота му на сценичен актьор, специалист по импровизиационна комедия и продуцент във филмовия бизнес. Този опит се оказва предимство. Зеленски е адаптивен, обучен да не губи нервите си под напрежение. Знае как да разчита тълпата и да реагира на нейните настроения и очаквания. Сега неговата публика е светът. Той е решен да не я разочарова.

Решението му да остане в бункера пред лицето на евентуално покушение даде пример и спря подчинените му да се оттеглят и да избягат. "Всеки, който е напуснал, е предател", заяви Руслан Стефанчук, председателят на украинския парламент, пред депутатите си няколко часа след началото на инвазията.

Вместо да бягат, за да спасят живота си, много украинци грабнаха всички оръжия, които можеха да намерят, и побягнаха да защитават градовете си от нахлуващите сили, въоръжени с танкове и бойни хеликоптери.

Каква е заслугата на Зеленски за тази отбрана? В първите часове на инвазията президентът е информиран, че Русия се опитва да разположи хиляди войници до портите на Киев с военни товарни самолети, и той даде заповед да се спре кацането на тези самолети на всяка цена. Един от съветниците му, Михайло Подоляк, никога не е виждал шефа си толкова разярен. "Той даде най-строгите възможни заповеди: „Не проявявайте милост. Използвайте всички налични оръжия."

Машината на украинската съпротива вече беше в ход, а Зеленски не беше на кормилото. Месеци наред той омаловажаваше риска от пълномащабно нахлуване, дори когато американските разузнавателни служби предупреждаваха, че то е неизбежно. Когато тя започна, той даде на генералите си свободата да ръководят операциите на бойното поле и вместо това се съсредоточи върху онова измерение на войната, в което можеше да бъде най-ефективен: да убеди света, че Украйна трябва да победи на всяка цена. "Докажете, че сте с нас", каза той в реч пред Европейския парламент през първата седмица на инвазията. "Докажете, че няма да ни оставите да изчезнем. Докажете, че наистина сте европейци, и тогава животът ще победи смъртта, а светлината ще победи мрака."

На церемония в Херсон Зеленски връчи медали на няколко десетки войници, сред които поне един американски доброволец, участвал в освобождаването на града.

"Преди беше безгрижен", казва един от военните му съветници, Олексий Арестович. "Фриволни движения, бързи решения, много говорене, шеги. Сега виждаш един боец", казва той, свивайки очи и изпъвайки раменете си напред в имитация. "Загубил е актьорското качество и се е превърнал в шеф".

Когато става въпрос за решения на бойното поле, Зеленски обикновено се фокусира върху човешките животи - колко от тях ще бъдат загубени, ако поемем по този път? "Можехме да навлезем в Херсон по-рано, с по-голяма сила. Но разбрахме колко много хора щяха да паднат", казва той. "Затова беше избрана друга тактика и слава Богу, тя проработи. Не смятам, че това беше някакъв гениален ход от наша страна. Това беше победа на разума, победа на мъдростта над бързината и амбицията".

През по-голямата част от тази година Зеленски е живял отделно от съпругата си и двете им деца. Основната причина е сигурността; присъствието му би ги изложило на по-голям риск. Но освен това той смята, че би било неправилно да възобнови домашните си навици, докато толкова много украински семейства остават разделени от войната. Милиони бежанци от Украйна живеят в чужбина, предимно жени и деца, докато на мъжете в бойна възраст е забранено да напускат страната без специално разрешение, което не се дава лесно при условията на военното положение.

Въпреки това Зеленски вижда семейството си много по-често, отколкото през първите седмици на войната. По време на неотдавнашно посещение 9-годишният му син Кирил изненадва баща си с познанията си по военни въпроси. Зеленски изглежда горд от новите интереси на момчето. "Той изучава всичко. Търси го в интернет. Говори с телохранителите", казва президентът. "Той е почитател на нашите въоръжени сили, на нашата армия и осъзнава дълбоко каква е нашата мисия, какво освобождаваме, какви оръжия имаме и какви ни липсват."

Преди да реши да се кандидатира за президент, Зеленски чете книга за Ли Куан Ю, бащата-основател на Сингапур, чиято брутална война срещу корупцията му е спечелила известност и уважение в Украйна. Критиците обвиняват Зеленски, че проявява някои от същите авторитарни тенденции, като отнема властта на олигарсите и се стреми да вкарва в затвора политически опоненти, които смята за предатели.

След встъпването си в длъжност Зеленски чете за Уинстън Чърчил - историческата личност, с която най-често е сравняван през последните месеци. Въпреки това той не е съгласен с предположението, че имат нещо общо помежду си. "Хората казват различни неща за него", отбелязва Зеленски сухо, като дава да се разбере, че не изпитва възхищение от миналото на Чърчил като империалист. Президентът на Украйна би предпочел да бъде свързван с други личности от епохата на Чърчил, като писателя Джордж Оруел или с великия комик, който осмива Хитлер в разгара на Холокоста. "Издигнах примера на Чарли Чаплин“, казва Зеленски, „как е използвал оръжието на информацията по време на Втората световна война, за да се бори срещу фашизма. Виждате ли, имало е такива артисти, които са помагали на обществото, защото са имали много почитатели и тяхното влияние често е било по-силно от това на артилерията."

Това, което той иска да постигне по време на мандата си, е да прекъсне цикъла на потисничество и трагедия, в който Украйна е от поколения. По време на детството му бабата на Зеленски разказва за времето, когато съветски войници идвали да конфискуват храната, отглеждана в Украйна, нейните огромни реколти от зърно и пшеница, които били откарвани с колички под дулото на оръжието. В началото на 30-те години на ХХ в. това е част от опита на Кремъл да преустрои съветското общество и води до катастрофален глад, известен като Голодомор - "убийство от глад" - който убива най-малко 3 милиона души в Украйна.

Тази тема е табу в съветските училища, включително и в тези, в които и двете баби на Зеленски работят като учителки. Едната преподава украински език, а другата - руски. Но те споменавали историята на глада вкъщи. "Говореха за това много внимателно", казва той, "че е имало период, в който държавата е отнемала всичко, цялата храна". Това, че тази политика е довела до смъртта на милиони хора, става широко известно в цяла Украйна едва през 90-те години, когато Зеленски е в гимназията. "Ние открихме тези неща, когато се появи в интернет", казва той. "Светът стана по-отворен и ние започнахме да научаваме нещата."

Темата за Холокоста се обсъжда много по-открито и често в дома на Зеленски. И двамата му родители са евреи. Семейството на майка му оцелява през войната до голяма степен благодарение на това, че някои от тях са евакуирани с влак в Узбекистан, когато започва германската окупация на Украйна. Много от роднините на Зеленски от страна на баща му са убити от нацистите. Дядо му по бащина линия, артилерист в съветската армия, губи родителите си и трима от братята си по време на Холокоста. "Тези трагедии идваха една след друга, първо Голодомора, после Втората световна война", казва Зеленски. „Хората едва оцеляваха. Гладът ги сломи. Той пречупи психиката им и, разбира се, остави следи."

Сега е ред на неговото поколение да се изправи пред ударите на чужд нашественик. Следващото поколение украинци, като сина на Зеленски, вече се запознава с инструментите на войната, вместо да планира просперитет. Това е моделът, който президентът иска да прекъсне, и планът му разчита не само на оръжия. "Не искам да претеглям кой има повече танкове и армии", казва той. „Русия е ядрена суперсила. Без значение колко пъти нейните сили са принудени да се оттеглят от украинските градове, те могат да се прегрупират и да опитат отново. Имаме работа с мощна държава, която патологично не желае да пусне Украйна", казва Зеленски. "Те разглеждат демокрацията и свободата на Украйна като въпрос на собствено оцеляване. Единственият начин да победим подобен враг - не просто да спечелим временно примирие, а да спечелим войната - е да убедим останалата част от свободния свят да поведе Украйна в другата посока, към суверенитет, независимост и мир“. По думите му, загубата на свобода в една страна води до ерозия на свободата във всички останали. "Ако те ни погълнат, слънцето на вашето небе ще стане по-тъмно."

Но неговото виждане за победата вече се простира отвъд освобождаването на територия. Зеленски подчертава, че тазгодишната инвазия е само поредният опит на Русия през последното столетие да подчини Украйна. Намерението му е да превърне този опит в последен, дори ако за това са необходими много повече време и жертви. Твърде рано е да се прецени дали тази цел може да бъде постигната, казва Зеленски. "По-късно ще ни съдят", казва той. "Не съм завършил тази голяма, важна за страната ни стъпка“ /БГНЕС