Зеленски: Макрон губи време, обмисляйки диалог с Русия

Украинският президент Володимир Зеленски заяви в интервю, че френският лидер Еманюел Макрон си губи времето, обмисляйки някакъв диалог с Русия.

Зеленски, интервюиран от италианския ежедневник „Corriere della Sera”, реагира на предложението на Макрон, че Русия трябва да бъде "победена, но не и смазана" и че конфликтът в Украйна трябва да бъде решен чрез преговори.

"Това ще бъде безполезен диалог. Всъщност Макрон си губи времето. Стигнах до извода, че не сме в състояние да променим руската позиция", заяви Зеленски пред италианския вестник.

"Ако те са решили да се изолират в мечтата си да възстановят старата съветска империя, ние не можем да направим нищо по въпроса. От тях зависи да изберат или да не изберат да си сътрудничат с общността на народите на основата на взаимно уважение."

Той отхвърли всякакви предположения, че именно западните санкции са вкарали руския президент Владимир Путин в изолация.

"Вместо това решението за започване на войната беше това, което маргинализира Путин", каза още Зеленски.

В петък Макрон призова съюзниците си да увеличат военната си подкрепа за Украйна.

В интервю за „Journal du Dimanche” той също така заяви, че не вярва в смяната на режима, че има малък шанс за демократично решение от страна на руското гражданско общество и че няма алтернатива на връщането на Путин на масата за преговори.

Тези коментари накараха говорителката на руското външно министерство Мария Захарова да заяви, че Франция трябва да си спомни за поражението на Наполеон Бонапарт в Русия през XIX век.

Макрон си навлече критики от някои съюзници от НАТО за това, че отправя смесени послания относно политиката си по отношение на войната между Украйна и Русия.

При описанието на разговора им в неделя Зеленски не спомена последните коментари на Макрон. Френският и украинският лидери са обсъдили стратегии, включително съвместни решения, които според Зеленски трябва да бъдат взети преди първата годишнина от руската инвазия тази седмица.

Преди кратката си визита в Париж този месец Зеленски заяви, че по-твърдата позиция на френския президент по отношение на Русия през последните месеци показва, че е претърпял значителна промяна./БГНЕС