Зеленски обиколи украинските позиции на североизток

Президентът Володимир Зеленски призова за по-бързо изграждане на укрепления в ключови сектори, подложени на натиска на руските сили, особено в Източна Украйна, която е в центъра на настъплението на Москва 21 месеца след нейната инвазия.


Зеленски отправи призива си, след като обиколи украинските позиции в североизточната част на страната - един от няколкото района, в които руските сили се опитват да постигнат напредък в последно време - и да си върнат области, отвоювани от украинските войски преди година. Той заяви, че една от срещите, които е провел с командирите, е била посветена на укрепленията.

"Във всички основни сектори, където е необходимо укрепване, трябва да се даде тласък и да се ускори изграждането на структури", каза Зеленски в нощното си видеообръщение.

"Това, разбира се, означава, че най-голямо внимание трябва да се обърне на Авдийска, Мариинска и други сектори в Донецка област. В Харковска област това означава сектора Купянск и линията Купянск-Лиман".

Русия отбелязва бавен напредък в опитите си да обезопаси всички източни райони на Донецк и Луганск, но е засилила атаките в няколко района. Сред тях е и Купянск край Харков, отвоюван от Украйна при поход през североизточната част на страната преди една година.

Руските окупационни сили са изградили солидни укрепления и собствени минни полета в районите, които държат, откакто преляха границата през февруари 2022 г.

Тези отбранителни съоръжения са ключов фактор за задържане на украинската контраофанзива, която се провежда от юни. Украинските войски са постигнали само частични успехи в източната и южната част на страната.

От средата на октомври руските сили насочиха вниманието си към опустошения град Авдийвка, известен с огромния си завод за кокс и местоположението си като входна врата към контролирания от Русия регионален център Донецк, разположен на 20 км на изток.

Военният говорител Олександър Щупун заяви, че украинските сили са отблъснали руските атаки срещу коксохимическия завод.

"Заводът е под наш контрол. Противникът понася значителни загуби там", заяви Щупун пред телевизия "Еспресо", като отбеляза руските артилерийски и въздушни атаки в града и около него.

"Руснаците активно наблягат на наземните атаки, като понякога използват бронирани машини"./БГНЕС