Зеленски: Има опасност от руска атака преди Деня на независимостта

Президентът на Украйна Володимир Зеленски предупреди сънародниците си да бъдат бдителни през следващата седмица, когато ще бъде отбелязан Денят на независимостта, след като нови взривове удариха Крим, а ракета рани 12 цивилни близо до атомна електроцентрала.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

Във вечерното си видеообръщение Зеленски заяви, че украинците не трябва да позволяват на Москва да "разпространява униние и страх" сред тях, докато отбелязват 31-вата годишнина от независимостта от съветско управление.

"Всички трябва да сме наясно, че тази седмица Русия може да се опита да направи нещо особено грозно, нещо особено злобно", каза Зеленски преди годишнината на 24 август, когато се навършват и шест месеца от началото на пълномащабната инвазия на Русия в Украйна.

Също в събота руска ракета удари жилищен район на южен украински град, недалеч от атомна електроцентрала, като рани 12 цивилни, съобщиха руски и украински официални лица.

Този удар по ядрената централа в Пивденноукраинск (Южна Украйна) и новият обстрел в близост до централата в Запорожие, най-голямото подобно съоръжение в Европа, предизвикаха нови опасения за ядрена авария по време на войната, заявиха украински представители.

АЕЦ Запорожие

В обръщението си Зеленски спомена и поредицата от експлозии през последните дни в Крим - украинската територия, завзета и анексирана от Русия по време на нахлуването през 2014 г.

Украйна не е поела отговорност за нападенията, но според анализатори поне някои от тях са станали възможни благодарение на новото оборудване, използвано от украинските сили.

"Тази година буквално се усеща Крим във въздуха, че окупацията там е само временна и че Украйна се завръща", каза Зеленски.

В Мариупол, град в Източна Украйна, контролиран от Русия след седмици на боеве, официални лица съобщиха, че новият кмет Константин Ивашченко, назначен от Русия, е оцелял след опит за убийство.

"Не се получи", заяви в Телеграм Петро Андрюшченко, служител на сваления градски съвет. "Но това е само началото." /БГНЕС, Ройтерс

Киев / Украйна