Зеленски отхвърли идеята за временно примирие с Русия

Украинският президент Володимир Зеленски отхвърли идеята за " краткосрочно примирие" с Русия, като заяви, че това само ще влоши нещата.

"Сега Русия търси краткосрочно примирие, отсрочка, за да възстанови силите си. Някой може да нарече това край на войната, но такава почивка само ще влоши ситуацията", заяви украинският лидер в изказване, излъчено на Международния форум за сигурност в Халифакс.

"Един наистина истински, дълготраен и честен мир може да бъде резултат единствено от пълното премахване на руската агресия", каза Зеленски.

По-рано през деня Белият дом заяви, че само Зеленски може да реши кога да започне мирни преговори с Русия, отхвърляйки идеята, че притиска Киев да преговаря за прекратяване на близо деветмесечната война, предизвикана от инвазията на Москва през февруари.

Генерал Марк Мили - висш американски военен, обаче предложи през последните седмици, че Киев може да се възползва от победите на бойното поле над силите на Москва и да започне преговори за прекратяване на конфликта.

В сряда Мили заяви, че макар Украйна да е постигнала ключови успехи, Москва все още контролира около 20% от територията на страната и че е малко вероятно войските на Киев да принудят руснаците да напуснат страната в скоро време./БГНЕС, АФП