Зеленски отмени срещата с германския външен министър

Украинският президент Владимир Зеленски отмени насрочената за понеделник среща с германския външен министър г-жа Аналена Бербок поради несъгласие с позицията на Германия относно санкциите срещу газопровода "Северен поток 2" и военната помощ за Киев. Това съобщи в понеделник водещият на CNN Джейк Тапър, позовавайки се на източник от украинското правителство.

Владимир Зеленски, президент на Украйна

„Президентът Зеленски отмени срещата си с германския външен министър Аналена Бърбок, защото тя отказа да каже, че Германия ще се откаже от газопровода „Северен поток 2“, ако Русия нахлуе, както и защото Германия отказа да предостави на Киев каквато и да е военна помощ“, туитира той. Тапър каза, че официално отмяната на срещата се обяснява с промени в графика, но според източника му „това е направено (от Зеленски) нарочно“. „Германия в Източна Европа и Киев все повече се възприема като съюзник на Русия, а не като западен съюзник“, каза водещият на CNN, цитиран от източник.

В понеделник Бeрбок обяви, че не може да проведе среща със Зеленски, тъй като нейният френски колега Жан-Ив льо Дриан първоначално е трябвало да участва в нея, но френската страна промени плановете си.

БГНЕС припомня, че точно в понеделник френският президент Еманюел Макрон проведе близо 5-часови преговори с Владимир Путин в Кремъл, по време на които двамата се договориха за съвместна работа по гаранциите за сигурност, включително и по ситуацията около Украйна. /БГНЕС

Киев / Украйна