Зеленски поиска от ООН да потърси отговорност за руските престъпления

Президентът на Украйна Владимир Зеленски поиска "отговорност" за руските "престъпления", извършени по време на нахлуването на Москва в страната му.

„Хората „бяха убивани в техните апартаменти, къщи... цивилни бяха смачквани от танкове, докато седяха в колите си по средата на пътя, само за тяхно удоволствие“ (на руските войници), каза Зеленски във видеобръщение, излъчено на заседание на Съвета за сигурност на ООН във вторник, което бе гледано и от руския представител.

"Отговорността трябва да е неизбежна", обобщи Зеленски. По думите му Русия трябва да бъде изправена пред международен трибунал, подобен на този в Нюрнберг след Втората световна война. „Клането“ в Буча е само един пример за онова, което Русия е правила през последните 41 дни, каза Зеленски. Светът тепърва ще научи цялата истина, руските военни открито плячкосват села, които са завзели, добави той.

По думите му, "стотици хиляди" украинци също са били депортирани в Русия.

Украинският президент призова за изключване на Русия от Съвета за сигурност на ООН и настоя Съвета „да действа незабавно”. /БГНЕС, АФП, Би би си

Тагове: