Зеленски поиска от Швейцария да организира лидерска среща за прекратяване на руската инвазия

Украинският президент Володимир Зеленски поиска от Швейцария да организира мирна среща на високо равнище на световните лидери за прекратяване на пълномащабната инвазия на Русия, но без да кани Москва, предаде АФП.


Зеленски разговаря с швейцарския президент Виола Амхерд по време на посещението си в Берн, преди да се отправи към годишната среща на Световния икономически форум в швейцарския ски курорт Давос.

"Нашите екипи от утре започват подготовката за провеждане в Швейцария на световна среща на върха за мир", заяви украинският президент на пресконференция след разговорите. Срещата на върха "трябва да определи, че краят на войната трябва да бъде справедлив", каза той.

Що се отнася до това дали Русия ще бъде поканена, Зеленски каза: "Ние сме отворени за всички страни по света, които уважават нашия суверенитет и териториална цялост. Следователно можете да си направите изводи за това кого ще поканим".

"Със сигурност бихме искали да присъстват страните от глобалния юг", добави украинският лидер, и "бихме искали Китай да участва".

Не беше посочен срок за провеждане на срещата на върха.

Войната на Русия в Украйна ще навлезе в третата си година през февруари, а през последните седмици Москва засили въздушните си нападения срещу Украйна.

"Бихме искали да имаме широко подкрепена среща на върха с участието на възможно най-много държави, за да бъде тя успешна", каза Амхърд.

"Щом дойде моментът, в който ще видим, че можем да проведем успешна среща на върха, ще я организираме съвместно"./БГНЕС