Зеленски предупреди украинците за най-трудната зима в историята

Предстоящата зима ще бъде най-трудната в историята на Украйна заради високите цени на газа, заяви президентът Володимир Зеленски в обръщение към нацията.

Той припомни, че цената на синьото гориво в Европа се е повишила над 3300 долара за 1000 куб. м. При тези обстоятелства Киев се опитва да направи всичко възможно, за да се справи с подготовката за зимата, увери държавният глава украинците.

"И той (зимният период - бел. ред.) наистина ще бъде най-трудният в нашата история", каза Зеленски.

По-рано украинските власти вече обявиха предстоящи проблеми през отоплителния период. Така например кметът на Киев Виталий Кличко предупреди жителите на столицата за възможни прекъсвания на електрозахранването. Политикът увери, че властите са готови да се справят с подобна ситуация с помощта на резервите от мазут, но само за кратък период от време. Кличко също така отбеляза, че температурата в домовете може да падне под нормата, затова кметът призова жителите на Киев да се запасят с топли дрехи и одеяла.

От своя страна кметът на Лвов Андрий Садовий призова жителите да купуват дърва за огрев заради "необичайната и трудно предвидима ситуация", която според него ще се случи през зимата на територията под негова юрисдикция.

Според украинските медии тазгодишният сезон за купуване на дърва за огрев в страната е започнал много по-рано от обичайното, а напливът от купувачи се усеща във всички горски стопанства./БГНЕС