Зеленски предупреди за ядрен удар от Русия

Светът трябва да бъде подготвен за възможността Русия да нанесе ядрен удар срещу Украйна, каза президентът Владимир Зеленски в интервю за Си Ен Ен. Той бе попитан дали се тревожи от последните коментари на директора на ЦРУ, който каза в четвъртък, че Русия може да използва тактически ядрени оръжия в своята инвазия.

„Не само аз, целият свят, всички страни трябва да се притесняват, защото това може да е истината“, каза Зеленски, като за кратко премина на английски с акцент. „Трябва да мислим, че не се страхуваме, да не се страхуваме, а да бъдем готови“, продължи той. "Но това не е въпрос за Украйна, не само за Украйна, но и за целия свят".

Миналия месец говорител на Кремъл каза, че Русия ще прибегне до ядрени оръжия само, ако е изправена пред екзистенциална заплаха.

Зеленски беше попитан и за потъването на ценния руски военен кораб "Москва", но се отклони от съобщенията, че той е бил ударен от две украински ракети. „Знаем, че вече не съществува. За нас това бе силно оръжие срещу страната ни, така че потъването й не е трагедия за нас. Колкото по-малко оръжия има Руската федерация, която е нападнала страната ни, толкова по-добре за нас”, каза президентът. /БГНЕС