Зеленски пристигна в Берлин

Украинският президент Володимир Зеленски обяви, че пристига на официално посещение в Берлин, след като отлетя от Рим след срещи с папа Франциск и италианския министър-председател Джорджия Мелони, предаде АФП.


"Вече съм в Берлин", написа той в Twitter. "Оръжия. Мощен пакет. Противовъздушна отбрана. Възстановяване. ЕС. НАТО. Сигурност."

Германското правителство подготвя оръжейна доставка за Украйна на стойност 2,7 млрд. евро, съобщи то.

Очаква се пакетът да включва 30 танка "Леопард 1", бронирани машини, безпилотни летателни апарати, системи за противовъздушна отбрана, ракети и боеприпаси.

Графикът на Зеленски за Германия все още не е официално потвърден, но според съобщения в местните медии се очаква сутринта той да се срещне с канцлера Олаф Шолц и президента на Германия Франк-Валтер Щайнмайер.

Възможно е той да се отправи и към западния германски град Аахен, където тази година на него и на украинския народ се присъжда наградата "Карл Велики" - отличие, което се присъжда за усилия за насърчаване на европейското единство.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и полският министър-председател Матеуш Моравецки трябва да присъстват на церемонията в Аахен. /БГНЕС