Зеленски пристигна в Румъния за среща с Клаус Йоханис

Президентът на Украйна Володимир Зеленски обяви пристигането си в Букурещ в социалните мрежи.

"Пристигнах в Букурещ, Румъния, за разговори с Клаус Йоханис и за укрепване на нашите добросъседски отношения", гласи неговият пост в „X“ .

"Румъния е приятел, който ни се притече на помощ в най-мрачния ни ден и чиято подкрепа става все по-силна с времето. Сигурен съм, че това посещение ще бъде от полза и за двата ни народа."

"Румъния се присъедини към ЕС, за да се присъедини към него: Президентът на Украйна Володимир Зеленски се очаква в Букурещ днес, 10 октомври, за първото си официално посещение в Румъния. Той ще се срещне с румънския президент Клаус Йоханис в двореца "Котрочени" за официални разговори и съвместна пресконференция, съобщи „Румъния Инсайдър“.

По-късно днес са предвидени и срещи с ръководителите на румънския парламент и министър-председателя.

"Посещението потвърждава отново продължаването на безусловната подкрепа на Румъния за Украйна в контекста на незаконната война на Русия срещу тази страна, както и специалния характер на двустранните отношения между Румъния и Украйна, техния потенциал и необходимостта от обсъждане на най-високо равнище на проекти и теми от общ интерес", заявиха от румънската президентска администрация.

Двамата държавни глави ще обсъдят начините за по-нататъшно укрепване на мащабните мерки, решени и прилагани от Румъния в подкрепа на Украйна, както и ситуацията със сигурността в региона и Черно море и необходимите стъпки за нейното управление.

"В същото време президентът на Румъния ще наблегне на конструктивните и прагматични подходи в приоритетните области на двустранното сътрудничество и общия интерес, по-специално разширяването на трансграничните връзки, развитието на икономическите отношения, европейската и евроатлантическата интеграция на Украйна, както и пълното зачитане на правата на националните малцинства", заяви същият източник.

Според политически източници, цитирани от News.ro, Зеленски ще се срещне и с ръководителите на румънския Сенат и Камарата на депутатите Алфред Симонис и Николае Чиука, след което ще държи реч в парламента.

След това премиерът Марсел Чолаку ще посрещне украинския лидер в двореца "Виктория".

Румънският президент Клаус Йоханис и украинският лидер Володимир Зеленски се срещнаха по-рано през септември в Ню Йорк, където обсъдиха решения за транзита на украински селскостопански продукти./БГНЕС

Тагове: