Зеленски призова за евакуация на Донецка област

Президентът на Украйна призова в събота цивилните граждани да евакуират фронтовата област Донецк, сцена на ожесточени сблъсъци с руската армия, докато Киев призова Червения кръст и ООН да получат достъп до неговите войници, държани от силите на Москва.

Източният регион на Донецк е изправен пред основната тежест на руската офанзива, откакто нейната атака срещу Киев се провали седмици след инвазията, започнала на 24 февруари.

Президентът Володимир Зеленски предупреди в ежедневното си обръщение, че хиляди хора, включително деца, все още са в районите на бойните полета в региона, като шестима цивилни бяха убити и 15 ранени в петък, според губернатора на Донецк.

„Вече има правителствено решение за задължителна евакуация от Донецк“, каза Зеленски, подчертавайки призивите на властите за напускане на обсадения регион през последните седмици.

„Напуснете, ние ще помогнем“, каза Зеленски. „На този етап от войната терорът е основното оръжие на Русия”.

Според официални украински оценки броят на цивилните, които все още живеят в неокупирания район на Донецк, е между 200 000 и 220 000.

В съобщение за задължителната евакуация, публикувано в събота вечерта, се казва, че приближаващата зима я прави въпрос на спешност, особено за повече от 50 000 деца, които все още са в региона.

„Те трябва да бъдат евакуирани, не можете да ги изложите на смъртна опасност през зимата без отопление, светлина, без възможност да ги стоплите“, се казва в изявление на киевското министерство за реинтеграция на временно окупираните територии.

Зеленски, в обръщението си, също така отново притисна международната общност, особено Съединените щати, Русия официално да бъде обявена за „държава, спонсор на тероризма“.

Призивът дойде ден след като затвор, в който са задържани украински военнопленници в контролираната от Кремъл Еленовка, бе бомбардиран, оставяйки десетки убити, като Киев и Москва се обвиниха взаимно.

В събота украинският служител по правата на човека Дмитро Лубинец каза по националната телевизия, че е помолил Международния комитет на Червения кръст (МКЧК) и Мисията на ООН за наблюдение на човешките права да посетят Еленовка.

МКЧК отправи искане, но все още не е получил разрешение от руснаците, казват от организацията.

- "Груба провокация" -

Руското министерство на отбраната обвини Киев, че е ударил затвора Еленовка с доставени от САЩ ракети с голям обсег в "нечувана провокация", предназначена да попречи на войниците да се предадат.

В събота се казва, че сред загиналите има украински военни, които са се предали след седмици на борба срещу бруталната руска бомбардировка на стоманодобивен завод „Азовстал“ в пристанищния град Мариупол.

Министерството на отбраната съобщи, че 50 украински затворници са били убити и 73 са откарани в болница със сериозни наранявания.

„Цялата политическа, правна и морална отговорност за това кърваво клане на украинци е лежи лично на плещите на Зеленски, на неговия престъпен режим и на Вашингтон, който ги подкрепя“, се казва в съобщението.

Зеленски хвърли вината директно върху Русия.

„Това бе умишлено руско военно престъпление, умишлено масово убийство на украински военнопленници“, каза той.

Членове на полка „Азов“ бяха сред тези, които се предадоха в Азовстал.

Командирът на полка "Азов" Микита Надточий каза, че смята нападението срещу затвора за "акт на публична екзекуция". / АФП, БГНЕС

Тагове: