Зеленски призова за изтегляне на руснаците от Запорожие

Украинският президент Володимир Зеленски призова международната общност да "реагира незабавно", за да принуди руските сили да напуснат окупираната атомна електроцентрала в Запорожие, която през последните дни е обект на обстрел.

"Целият свят трябва да реагира незабавно, за да прогони окупаторите от Запорожие", заяви Зеленски в ежедневното си видеообръщение.

"Само пълното изтегляне на руснаците... би гарантирало ядрената безопасност за цяла Европа", добави той, като осъди "руския ядрен шантаж".

Атомната електроцентрала в Южна Украйна е най-голямата в Европа и е окупирана от руски войски от март, малко след като Москва започна инвазията си на 24 февруари.

Днес Русия и Украйна се обвиниха взаимно в нов обстрел в близост до централата, но твърденията им не бяха проверени по независим начин.

Миналата седмица също имаше бомбардировки в близост до централата, което повиши опасността от ядрено бедствие в страната, която пострада от Чернобилската катастрофа през 1986 г.

Украинската държавна ядрена компания "Енергоатом" заяви, че в близост до ударите са открити радиоактивни вещества и че са повредени датчици за радиация.

Ръководителят на ядрения надзор на ООН заяви на извънредно заседание на Съвета за сигурност в четвъртък, че това са "тежки времена", тъй като боевете са предизвикали "сериозна" криза в Запорожие.

Рафаел Гроси поиска на Международната агенция за атомна енергия да бъде предоставен достъп до обекта възможно най-скоро./БГНЕС, АФП

Киев / Украйна