Зеленски: Русия се готви да бомбардира Одеса

Украинският президент Володимир Зеленски предупреди, че руските сили се готвят да бомбардират третия по големина украински град Одеса и най-важно пристанище.

"Готвят се да бомбардират Одеса. "Одеса! Руснаците винаги са идвали в Одеса. Винаги са чувствали само топлина, искреност. Бомби срещу Одеса? Артилерия срещу Одеса? Ракети срещу Одеса? Това ще е военно престъпление. Историческо престъпление," каза Зеленски във видеообръщение днес.

Зеленски призова Зеленски руските граждани да вземат съдбата на страната в ръцете си. "Гражданите на Руската федерация също правят избор точно в момента - в тези дни, в тези часове - между живота и робството. Днес, утре, в предстоящата седмица. Това е време, когато още може да се победи злото без непоправими загуби."

Тази сутрин руското министерство на отбраната съобщи, че руските сили са атакували и разрушили украинската военновъздушна база „Староконстантинов“.

В същото време окупираните от руските войски градове в Украйна участват в масови митинги и протести, на които се изправят с голи ръце срещу тежката военна техника. Всеки ден от началото на инвазията има протести в градовете Херсон, Бердянск и Мелитопол, както и на много други места в страната./БГНЕС