Зеленски: Русия ни атакува с 90 ракети и 60 дрона през изминалата нощ

Президентът Володимир Зеленски заяви, че Русия е предприела масирана вълна от смъртоносни нощни атаки срещу Украйна, използвайки над 90 ракети и 60 дрона, произведени в Иран, в една от най-мащабните офанзиви напоследък, предаде АФП.


"През нощта имаше повече от 60 "Шахед" и почти 90 ракети от различен тип. Светът вижда целите на руските терористи възможно най-ясно: електроцентрали и линии за доставка на енергия, язовир, обикновени жилищни сгради, дори тролейбус", каза той.

Министерството на вътрешните работи на Украйна съобщи, че при ударите са загинали най-малко двама души и са ранени 14, а трима са в неизвестност.

"Всички наши служби в момента участват в ликвидирането на последствията от нападението. Използваме роботизирано оборудване в опасни райони, за да сведем до минимум нараняванията на спасителите", заяви то.

Зеленски за пореден път призова за повече западни оръжия.

"Руските ракети нямат закъснения, за разлика от пакетите с помощи за страната ни. При "Шахед" няма нерешителност, както при някои политици. Важно е да се разбере цената на закъсненията и отлагането на решенията", заяви Зеленски.

"Нуждаем се от противовъздушна отбрана, за да защитим хората, инфраструктурата, домовете и язовирите. Партньорите ни знаят точно какво е необходимо. Те определено могат да ни подкрепят... Животът трябва да бъде защитен от тези нечовеци от Москва", допълни президентът.

Един от ударите прекъсна един от двата електропровода, захранващи най-голямата атомна електроцентрала в Европа в Югоизточна Украйна.

"В момента врагът извършва най-мащабната атака срещу украинската енергетика в последно време", заяви министърът на енергетиката Герман Галушченко във Фейсбук, като добави, че обстрелът е извадил от строя "един от електропроводите, захранващи" електроцентралата в Запорожие.

Съоръжението, което е най-големият ядрен енергиен обект в Европа, беше превзето от руските войски в първите дни на войната, но се захранва от украински електропроводи.

"Ситуацията е изключително опасна и рискува да предизвика извънредна ситуация", заяви украинският оператор на атомна енергия "Енергоатом".

В случай, че последният електропровод бъде прекъснат, централата ще бъде "на ръба на ново спиране на тока, което е сериозно нарушение на условията за безопасна експлоатация на централата".

От началото на войната електроцентралата в Запорожие е претърпявала многократни прекъсвания на електрозахранването, като се е връщала към аварийните дизелови генератори и системите за безопасност.

"В случай на тяхната повреда ще възникне заплаха от ядрена и радиационна авария", заявиха от "Енергоатом".

Според губернатора на Запорожие 12 руски ракети са ударили региона рано сутринта, разрушавайки няколко къщи и ранявайки неизвестен брой хора.

"По първоначални данни 7 къщи са разрушени, 35 са повредени", написа Иван Федоров в Telegram и добави, че има ранени хора.

Петро Андрюшченко, съветник на украинския кмет на град Мариупол, който е под руски контрол от 2022 г., заяви в Телеграм, че руска ракета е ударила тролейбус в хидроцентралата "Днепър", също в Запорожие, като е убила пътуващите в него цивилни.

Олександър Симчишин, кмет на западния град Хмелницки, описа "ужасна сутрин" с щети по инфраструктурата и жилищните сгради.

"Има жертви и пострадали сред цивилното население", съобщи той в Телеграм.

Министерството на вътрешните работи заяви, че в региона са загинали двама души и са ранени 8.

Енергийни обекти бяха обект на руски ракетни, безпилотни и артилерийски удари в множество градове в Украйна, включително Харков, Запорожие, Виница, Хмелницки и Криви Риг.

"Целта е не просто да се нанесат щети, а да се опитат отново, както миналата година, да предизвикат мащабен срив на енергийната система на страната", подчерта министърът на енергетиката Галушченко. /БГНЕС