Зеленски: Санкциите срещу Русия са недостатъчни, западните страни да забранят влизането на руснаци

Западните страни трябва да забранят на всички руснаци да влизат на тяхна територия, каза украинският президент Володимир Зеленски в интервю за вестник "The Washington Post".

Володимир Зеленски, президент на Украйна

Според Зеленски "най-важните санкции са затварянето на границите, защото руснаците отнемат земя, която принадлежи на някой друг". Ето защо те "трябва да живеят в свой собствен свят, докато не променят философията си", твърди той. Според Зеленски тази мярка трябва да се прилага дори за онези руски граждани, които са напуснали страната в знак на протест срещу действията на властите. "Каквито и да са руснаците <...>, изпратете ги обратно в Русия", добави той.

Според Зеленски "цялото население" на Русия може да бъде подведено под отговорност. "Това население избра това правителство и не се бори с него, не спори с него, не му крещи", каза той. Украинският президент също така нарече вече наложените срещу Русия санкции "слаби" в сравнение със затварянето на границите за руснаци за една година и налагането на пълно ембарго върху покупките на руски енергийни ресурси. /БГНЕС, ТАСС

Киев / Украйна