Зеленски се гневи срещу ограниченията на украинския зърнен износ

Украинският президент Володимир Зеленски в определи като "неприемлив" всеки ход на Европейския съюз, който разширява ограниченията върху износа на украинското зърно, за да защити местните фермери, които се страхуват да бъдат ощетени.


"Всяко разширяване на ограниченията е абсолютно неприемливо и откровено антиевропейско. Европа има институционалния капацитет да реагира по-рационално, отколкото да затвори границите си за определена стока", написа той в социалните мрежи. Зеленски каза, че се надява Европа "да изпълни задълженията си", след като настоящите ограничения върху украинското зърно изтекат на 15 септември.

Миналата седмица европейските съседи на Украйна призоваха ЕС да удължи забраната за внос на зърно до края на годината на фона на опасения, че местните фермери ще пострадат поради пренасочени украински доставки. През юни Брюксел се съгласи да позволи на Полша, България, Унгария, Словакия и Румъния да ограничат вноса на зърно от Украйна до септември.

Изявлението на Зеленски дойде, след като Русия отказа да поднови сделката, позволяваща безопасното преминаване на зърно от украинските пристанища през Черно море. Москва заявяви, че нейният износ е възпрепятстван от западните санкции в нарушение на споразумението, постигнато с посредничеството на ООН и Турция. /БГНЕС, АФП