Зеленски ще се срещне с Байдън на 21 септември

Украинският президент Володимир Зеленски ще направи второто си посещение във Вашингтон следващата седмица, съобщи Белият дом, в опит да затвърди подкрепата на ключовия спонсор на страната му, който досега е изпратил милиарди долари помощ за борба с руските нашественици, предаде АФП.


Зеленски ще пътува до Белия дом на 21 септември за разговори с президента Джо Байдън, а също така ще проведе срещи в Конгреса на САЩ, където елементи от Републиканската партия се колебаят относно продължаването на подкрепата за Киев, тъй като Байдън се опитва да прокара голям нов пакет за военна помощ.

Пътуването на украинския президент до Вашингтон ще се състои след срещите му с други световни лидери по време на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

Джейк Съливан, съветник на Байдън по националната сигурност, заяви, че пътуването идва в "критичен момент", тъй като Украйна води контраофанзива срещу окупаторите.

Американският президент ще потвърди "ангажимента на страната си да продължи да бъде водеща световна сила в подкрепата за Украйна ", каза Съливан.

Той противопостави пътуването на Зеленски на неотдавнашната среща на върха на срещата между руския президент Владимир Путин с Ким Чен Ун.

Нараснаха и съмненията относно бъдещето на американската помощ, тъй като Конгресът приближава крайния срок за одобряване на финансирането - 30 септември, точно когато наближава изборният сезон.

Бившият президент Доналд Тръмп, който е основен претендент за номинацията на републиканците, се нахвърли срещу американската помощ за Киев, заявявайки, че е по-добре парите да бъдат похарчени у дома, и прогнозира евентуален триумф на Путин, на когото се възхищава./БГНЕС