Зеленски: Ситуацията по границата с Полша излиза извън рамките на икономиката и морала

Украинският президент Володимир Зеленски призова за намиране на решение на ситуацията по границата с Полша. Според него случващото се се използва във Варшава за вътрешнополитическа борба.


"Трябва най-накрая да намерим решение на ситуацията, по-специално на полската граница, която отдавна е преминала границите както на икономиката, така и на морала. Просто е невъзможно да се обясни как сложната ситуация в една страна, която кърви, може да се използва за вътрешнополитическа борба. Ние обаче ще се справим с това", заяви Зеленски във видеопослание.

От няколко месеца полските фермери протестират срещу привилегиите за внос на украински селскостопански продукти в ЕС. Те блокират пътни контролно-пропускателни пунктове по границата и пречат на камионите да пътуват до полска територия. Властите не изключват, че ще затворят границата с Украйна за нейни стоки, ако ЕС не ограничи безмитния внос на селскостопански продукти. Това обаче ще бъде болезнено решение и за полските производители заради огледалния отговор на Киев, заяви министър-председателят Доналд Туск./БГНЕС