Зеленски: Тръмп е добре дошъл в Киев, ако успее да спре войната

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че бившият президент на САЩ Доналд Тръмп ще бъде добре дошъл да го посети в Киев - стига Тръмп да успее да спре войната с Русия в рамките на 24 часа, както веднъж обеща, съобщи „Политико“.


Тръмп се похвали, че ако е президент, би могъл да прекрати войната незабавно, като ще настоява Зеленски и руският президент Владимир Путин да се споразумеят, твърдейки, че е в добри отношения и с двамата лидери. По време на политическата си кариера Тръмп неведнъж се е прехласвал по Путин, който през февруари 2022 г. започна пълномащабна инвазия в Украйна, отнела живота на десетки хиляди души.

"Да, моля, Доналд Тръмп - каня ви в Украйна, в Киев. Ако успеете да спрете войната в продължение на 24 часа, мисля, че това ще е достатъчно, за да дойдете в Киев, в който и да е ден, в който съм тук" , зави украинският президент.

Зеленски добави, че ако Тръмп наистина има "формула" за прекратяване на войната, той иска да знае каква е тя.

Въпреки че Украйна се стреми да развива връзките си с републиканския лидер и неговите съюзници преди президентските избори в САЩ през ноември, украинският държавен глава има всички основания да бъде предпазлив към човек, който няма голям апетит за продължаваща подкрепа на съпротивата на Украйна срещу руската инвазия.

Всъщност Тръмп похвали Путин за това, че е бил "умен", като е окупирал "голямо парче земя с много хора", а е понесъл само сравнително малък удар от санкциите.

Докато беше в Белия дом, Тръмп също така беше подложен на импийчмънт от Камарата на представителите, след като се твърдеше, че е оказвал натиск върху Зеленски да води политически мотивирани разследвания, които биха могли да навредят на кандидатурата на Джо Байдън за Белия дом.

Бившият президент беше оправдан от Сената.

В момента Тръмп води пред Байдън в проучванията за няколко ключови щата, а републиканците враждуват заради усилията за прокарване на нов транш от помощта за Украйна през Камарата на представителите.

В речта си след съкрушителната си победа в републиканските избори в Айова тази седмица бившият американски президент също така заяви, че "Русия нямаше да атакува", ако той беше в Белия дом, тъй като с Путин "се разбират много добре".

Говорейки в Давос по-рано тази седмица на Световния икономически форум, Зеленски се опита да отхвърли опасенията за намаляване на военното финансиране, по-голямата част от което идва в Украйна от САЩ, ако Тръмп се върне, твърдейки, че "един човек не може да промени цялата нация"./БГНЕС