Зеленски: Украйна има напредък заради въоръжението от Германия и САЩ

Украйна вижда "значителни резултати" от американските и германските системи за противовъздушна отбрана, заяви президентът Володимир Зеленски в неделя, въпреки вълните от руски въздушни удари, които според Киев са насочени срещу цивилни и жилищни сгради.


Русия съобщи, че е свалила безпилотен самолет, насочил се към Москва - в третата подобна атака за една седмица, докато официални лица и от двете страни заявиха, че Украйна е ударила два моста, свързващи Крим с континента.

Двете страни засилиха нападенията срещу войските, оръжията и инфраструктурата на другата страна в хода на войната, докато Украйна се опитва да изтласка руските сили, които са се окопали в Южна и Източна Украйна след нахлуването си миналата година.

Назначеният от Москва ръководител на Крим заяви, че мостът Чонхар към полуострова, който беше анексиран от Украйна от Москва през 2014 г., е бил повреден от ракетен удар. Друга от трите пътни връзки между Крим и окупираните от Русия части на континентална Украйна, близо до град Хеническ, е била обстрелвана, а цивилен шофьор е бил ранен, заяви назначеният от Москва служител.

В нощното си видеообръщение в неделя Зеленски заяви, че модерните системи за противовъздушна отбрана, включително американската Patriot и германската IRIS-T, се оказват "изключително ефективни" и "вече са дали значителни резултати".

Зеленски заяви, че Украйна е успяла да снеме значителна част от руските атаки през изминалата седмица, които са включвали 65 ракети от различни видове и 178 щурмови дрона, включително 87 Shaheds.

"За съжаление има жертви и ранени сред цивилното население. Жилищни сгради и друга гражданска инфраструктура са разрушени", се казва в изявление на военните.

Нападенията последваха бомбено нападение, което според Зеленски е било извършено късно в събота срещу център за кръвопреливане в град Купянск, на около 16 км от фронта в източната част на Харковска област. Той определи удара като военно престъпление.

Русия отрича умишлено да е нанасяла удари по цивилни граждани или военни болници при пълномащабната си инвазия в Украйна, при която загинаха хиляди хора, милиони бяха изселени от домовете си и бяха разрушени градове.

В Русия московското летище "Внуково" преустанови полетите в неделя, позовавайки се на неуточнени причини извън неговия контрол. Кметът на Москва Сергей Собянин заяви, че южно от столицата е бил свален дрон.

По-рано руското министерство на отбраната съобщи, че е нанесло успешни удари по украински военновъздушни бази в западните Ровенска и Хмелницка област и южната Запорожка област. То заяви, че военните му са нанесли групов удар с използване на прецизни оръжия с далечен обсег и морско базиране и всички цели са били неутрализирани./БГНЕС