Зеленски в Брюксел: Украйна като защитник на европейските ценности; Мецола призовава за самолети

„Слава на Украйна“, така украинският президент започна речта си пред Европейския парламент в Брюксел.

Европейският парламент посрещна украинския президент Зеленски с бурни овации, когато той пристигна, за да говори пред депутатите при първото си посещение в Брюксел след руската инвазия.

"Украйна е Европа и бъдещето на вашата нация е в Европейския съюз", заяви в речта си председателят на парламента Роберта Мецола. "Държавите трябва да обмислят бързо, като следваща стъпка, предоставянето на системи с далечен обсег на действие и самолети, от които се нуждаете, за да защитите свободата, която твърде много хора приеха за даденост."

Според Мецола отговорът на ЕС трябва да бъде пропорционален на заплахата, а тя е екзистенциална.

Тя каза, че Зеленски не трябва да убеждава никого от присъстващите, че е необходима подкрепа.

Мецола заяви, че подкрепя "плана от 10 точки" на украинския президент, който включва изправяне на отговорните за нападенията пред съда.

„Благодаря Ви за Вашия принципен и енергичен подход - две качества, които видяхме непроменени по време на тази борба за Европа“, каза Зеленски.

Той възхвали европейските стандарти на живот, върховенството на закона, отворените общества и ценностите на европейските хора.

„Стойността на живота в Русия е унищожена, само този в Кремъл има стойност“, каза той. „Русия гледа на хората си като на средства за носене на оръжие. „Руският режим е срещу всякаква социална справедливост и разнообразие, инвестира в ксенофобия, опитва се да превърне нечовешките реалности от 30-те и 40-те години на миналия век в реалност днес“, добави Зеленски.

„Само нашата победа ще гарантира европейските ценности“, продължи Зеленски.

Той благодари за подкрепата, която украинците получават от жителите на градовете в цяла Европа в тази "историческа битка". Това предизвика бурни овации от страна на членовете на ЕП.

По думите му, визията за присъединяване към ЕС мотивира украинците да останат силни и да продължат напред.

„Европа се защитава от проникването на руските тайни служби и се освобождава от зависимостта си от руския газ,“ каза той.

Украйна и страните от ЕС показаха своята сила, като съчетаха принципен и енергичен подход, каза още Зеленски.

„Европа винаги ще бъде Европа, стига да сме заедно и да се грижим за европейския начин на живот“, каза той. „Каня всички вас в Украйна! Слава на Украйна!“, завърши речта си украинският президент. /БГНЕС