Зеленски в Делфи: Путин трябва да загуби в Украйна

„Владимир Путин трябва да изгуби залога на терора, който се опитва да разпространи в Украйна“.

Това заяви Володимир Зеленски при откриването на 9-ия Делфийски икономически форум, като същевременно помоли за помощ партньорите на страната му във въоръжаването, за да "пречупят гръбнака на Путин" и да спечелят войната, предаде „Катимерини“.

"Много е трудно да се справим сами с предизвикателствата на една непровокирана (от наша страна) война.

Нуждаем се от помощта на нашите партньори. Много е трудно да се изправим срещу врага, а още по-трудно е да си върнем вече окупираните територии, ето защо се нуждаем от единство и подходящо въоръжение", заяви той.

"Украйна не иска много", подчерта Зеленски, като обясни, че това, от което се нуждае страната му, са системи за противовъздушна отбрана и подходящо въоръжение, за да могат украинските сили да напреднат и да възстановят нормалността в окупираните от руснаците райони.

"Веднага щом получим оръжия и конкретни политически стъпки от нашите партньори, ще пречупим гръбнака на Путин", подчерта заяви Зеленски и добави, че Украйна е благодарна на партньорите си, но системите, с които разполага, не са достатъчни, "ако наистина искаме да победим Путин, ако никой не иска Путин да вкара света в Трета световна война".

"За Путин няма Украйна, няма украински народ, а това говори само за едно - че той иска да ни унищожи напълно", и добави, че руснаците мразят всичко извън границите си и затова "трябва да ги изолираме, а не да си "играем" с тях", каза Зеленски в разговор с Фредерик Плейтген, международен кореспондент на Си Ен Ен в Германия.

Той изтъкна, че всичко, което Украйна иска, за да надделее над руските сили, "зависи от политическата воля на партньорите", като добави, че бавенето означава човешки животи.

„Много човешки животи могат да бъдат спасени, ако няма колебание при вземането на решения“, каза той и изрази благодарността си към всички, които помагат на страната му, и към всички, които посещават Украйна и сами виждат за какво става въпрос на място. /БГНЕС