Зеленски: Във войната няма шампиони, победител трябва да е мирът

Украинското правителство разпространи записаната предварително реч на президента Володимир Зеленски, което ФИФА отказа да покаже преди финала на Мондиал 2022. Видеото беше публикувано от ръководителя на Офиса на президента Андрий Йермак в "Телеграм". В него президентът на Украйна призовава за присъединяване към „глобална среща на върха за формулата на мира“.

Ето какво каза държавният глава във видеообръщение преди последния двубой от Световното първенство:

"Топли поздрави от Украйна към всички фенове на футбола, живота и мира! Поздравявам целия свят с финала на Световното първенство! Днес ще видим една обща победа - празник на човешкия дух.

Това Световно първенство показа отново и отново, че отделните страни и националности могат да решат кой е по-силен, играейки честно и без да си играят с огъня - на зеления терен, а не на окървавеното бойно поле.

Това е мечтата на толкова много хора - когато играчите се надпреварват и всички се радват на мира. Всеки баща би се радвал да заведе сина си на футболен мач. Всяка майка би се радвала синът ѝ да се върне от война.

Украйна се бори за мир повече, отколкото за каквото и да било друго. Ние предложихме на света план за мир, без всякакви уговорки. Предложихме го, защото във войната няма шампиони. Не може да има и равен мач.

По тази причина обявявам инициативата за среща на високо равнище за мир тази зима. Среща, която да обедини всички нации по света около каузата за глобален мир.

Стадионите и трибуните се опразват след мача. А след войната градовете остават празни. По тази причина войните трябва да се провалят, а шампион трябва да е мирът. Както това се случва в Катар сега - световно първенство, а не световна война.

Възможно е! Моля ви, подкрепете Украйна и нашите опити да върнем мира! Присъединете се към срещата на върха Глобален план за мира и станете защитник на мира.

Нека гледаме заедно финала и края на войната! Слава на Украйна! И честит ден на Катар!". /БГНЕС