Зеленски: Войната на Русия срещу Украйна и Европа започна в Крим

Руската война срещу Украйна и срещу цяла свободна Европа започна с Крим и трябва да завърши с Крим - с неговото освобождаване, заяви президентът Володимир Зеленски в традиционното си вечерно видеообръщение.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

"Русия превърна нашия полуостров, който винаги е бил и ще бъде едно от най-хубавите места в Европа, в едно от най-опасните места на континента. Русия доведе Крим до мащабни репресии, екологични проблеми, икономическа безизходица и война", каза той.

Зеленски заяви, че "един ден историците ще установят колко хора са загинали заради използването на Крим за политически терор от страна на Русия".

"Присъствието на руските окупатори в Крим е заплаха за цяла Европа и за глобалната стабилност. Черноморският регион не може да бъде в безопасност, докато Крим е окупиран. Няма да има и стабилен и траен мир в много страни по средиземноморското крайбрежие, докато Русия може да използва нашия полуостров като своя военна база", каза той.

Зеленски припомни Кримската платформа - ключова дипломатическа платформа, целяща освобождаването на Крим.

"Кримската платформа ще работи и през тази година. Вече подготвяме тази среща на върха", каза той.

Според него "светът започва да осъзнава, че е допуснал грешка през 2014 г., когато е решил да не даде пълен отговор на първите агресивни стъпки на Русия"./БГНЕС

Киев / Украйна