Зеленски: Всяко предателство към Украйна предизвиква ярост

Когато украинците правят всичко възможно и невъзможно за победата, всяко вътрешно предателство предизвиква ярост, заяви украинският президент Володимир Зеленски, съобщи "Укринформ".


"Милиони украинци са съсредоточени върху едно нещо ден след ден. Не върху себе си, не върху собствените си желания, а върху защита на държавата и живота си", каза Зеленски.

"За съжаление някои хора смятат, че войната е някъде далече от тях. Сякаш куполът на Върховната Рада, стените на някои офиси, или списък от някои правомощия могат да ги предпазят от реалността", отбеляза той.

Според украинския президент никой няма да прости на депутати, съдии, военни комисари или други чиновници, че са се поставили в опозиция на държавата.

"Към някои от тях за острови и курорти по време на война, към други за пълнене на джобовете във военната служба, към трети за подкупи в съдилищата. За всеки държавен служител това е предателство към държавните принципи, предателство към интересите на обществото", категоричен е Зеленски.

Той обърна внимание на случаите на "предателство" и отправи предупреждени към държавните служители.

"Когато всеки ден търсим оръжие за държавата, когато цялото внимание е насочено към осигуряването на артилерия, ракети, безпилотни самолети, когато постоянно виждаме и усещаме моралната сила, натрупана за Украйна от нашите воини, нашия народ, който прави всичко възможно и невъзможно за победата и запазването на свободата, всяко вътрешно предателство или каквото и да е лично облагодетелстване вместо следване на интересите на Украйна предизвиква най-малкото гняв и ярост. Представете си колко милиони сърца в Украйна изпитват същата ярост", заяви Зеленски и добави:

"Искам всички депутати и служители да ме чуят сега. Трябва да работим за Украйна и в името на украинския народ. Благодарен съм на онези народни представители, които наистина работят за интересите на държавата. А тези, които мислят да прекарват повече време в чужбина и търсят "изгодни" пътувания, за да ги съчетаят с бизнес, приятели или плажове - няма да ги има".

Според президента на Украйна "няма да просъществуват политици, които се въздържат да вземат решения, необходими за отбраната или евроинтеграция на Украйна заради лични облаги.

"Всеки закон, който е необходим за укрепване на позициите на нашите войски, трябва да бъде приет. Всеки закон, който е необходим на Украйна, за да започне преговори с ЕС за присъединяване, трябва да бъде приет. И не искам да слушам повече оправдания. Украйна не ви дава повече време. Ако работиш за Украйна, значи си нужен на Украйна, ако не, не си", подчерта Зеленски.

По думите му президентството е получило предварителни резултати от проверката и на някои "военни комисари" и резултатите са разочароващи.

"Разбира се, служителите на реда ще действа по законен начин и обществото ще види всичко. Но искам да кажа на всички такива "военни комисари" и всякакви други чиновници, които по някаква причина си мислят, че обществото ще чака, че могат да нахалстват някъде в тила. Ние ще спечелим тази война, която Русия започна. И ние ще извоюваме за Украйна такъв държавен живот, който ще бъде достоен за нашите героични защитници, за всеки, който сега дава всичките си сили на отбраната. В такъв живот няма място за недостойните", обобщи Зеленски. /БГНЕС