Зеленски: Всяко съмнение относно членството на Украйна в НАТО застрашава Европа

Президентът на Украйна Володимир Зеленски предупреди европейските лидери, че всякакви съмнения, които те проявяват относно приемането на Киев в алианса на НАТО, ще окуражат Русия да нападне още държави.


"Трябва да помним, че всяко съмнение, което проявяваме тук, в Европа, е окоп, който Русия определено ще се опита да окупира", заяви той на европейската среща на върха в Молдова.

Украйна и Молдова са кандидати за членство както в НАТО, така и в Европейския съюз, но някои европейски столици са предпазливи по отношение на определянето на официални срокове за членство, тъй като инвазията на Русия продължава.

Но обръщайки се към четири дузини европейски лидери от и извън съюза и алианса, украинският лидер предупреди, че забавянето на решението ще подкопае силата на Запада. Той се оплака, че ако Украйна и Молдова нямат ясен път към членството, уязвимите прозападни политически сили в Беларус и Грузия ще бъдат изложени на риск.

"Независимо дали тези съмнения са относно жизненоважни стъпки в областта на сигурността или съмнения относно нашето единство, може би относно способността ни да посрещнем предизвикателствата на нашето време, всяко съмнение носи повече несигурност", каза той.

Външните министри на НАТО отделно обсъждаха в Осло какво ниво на обещания или гаранции за сигурност може да бъде предоставено на Украйна на срещата на върха на алианса през юли.

"Бих искал да подчертая през лятото във Вилнюс на срещата на върха на НАТО, че са необходими ясни покани за членство в НАТО и гаранции за сигурност по целия път към членството", каза Зеленски и добави, че иска ясна покана за присъединяване към ЕС.

"Неотдавна един китайски журналист ме попита "Защо НАТО?" и отговорът е много прост. Когато няма гаранции за сигурност, има само гаранции за война", каза той. "Ние се нуждаем от справедлив мир. Ето защо всяка европейска държава, която граничи с Русия и която не иска Русия да я разкъсва, трябва да бъде пълноправен член на ЕС и НАТО. И има само две алтернативи на това: Или открита война, или постепенна руска окупация." /БГНЕС